Евгени Кирилов: Ултимативният тон по проблема с обезщетенията за бежанците е недопустим

Има поправка в документа на Европейския парламент от май 2008 година, с която на Турция се препоръчва решаването на проблема с обезщетенията на българските бежанци, и тази препоръка ясно личи, но тя не означава заплаха. Така евродепутатът от левицата Евгени Кирилов отговори на въпроса има ли в европейската нормативна база записано условие Турция да изплати на България обезщетение за имотите на българските бежанци, за да се присъедини към ЕС.
В предаването „Събота 150” по БНР Кирилов коментира изявлението на министър Божидар Димитров, който заяви, че: „Решаването на проблемите с имотите на тракийските бежанци е едно от многото условия за приемането на Турция в ЕС“. Евродепутатът смята, че този тон е недопустим. „Въпросът като проблем стои и ангажиментът на Турция е налице. На този етап преди да се стигне до реалните преговори по съответната глава, дипломацията на двете страни трябва да си свърши работата. Създадена е съвместна комисия, излишни изявления от този род не трябва да се правят. Но иначе ние имаме абсолютно достатъчно основания да предявим тези претенции“, коментира евродепутатът.
Кирилов подчерта, че за съжаление преговорите на Турция към момента вървят трудно, заради конфликта с Кипър, но увери, че страната ни подкрепя този процес защото всички сме заинтересовани да имаме съсед страна член на ЕС, която си изпълнява ангажиментите и която напредва. „Турция направи много сериозни крачки в редица изисквания и препоръки. Спорните въпроси трябва да бъдат изглаждани в хода на преговорния процес. Ултимативни решения пречат на решаването на въпросите. Във всички случаи сега трябва да се даде шанс на дипломацията на двустранните преговори, ако няма резултат има достатъчно време да се мисли по нататък за други лостове, но не трябва да поставяме ултимативно нещата на този етап. Едва когато двустранните лостове са изчерпани, може да се мисли за други“, заяви евродепутатът от левицата.

Четин Казак, член на комисията по външна политика и отбрана в българския парламент, определи случая с изявлението на Божидар Димитров като гаф. Той изрази надежда, че съвместната междуправителствена група ще постигне приемлив резултат и за двете страни включително и по въпроса за признаването на трудовия стаж в България на турските изселници. „Преговорите трябва да се водят в дух и желание да се решат, ултимативният тон е последното нещо, от което имаме нужда“, каза Четин Казак.
/КРОСС/