Евакуират 20 000 души във Франция заради бомба от световна война

Една от най-големите операции, организирани досега във Франция, за обезвреждане на бомба от Втората световна война, по-всяка вероятност хвърлена от съюзниците при десанта в Нормандия, стана причина за евакуацията днес на близо 20 000 жители на град Кан, северната част на страната.

Тежащата 500 кг американска бомба, от които 265 експлозиви, бе намерена в края на януари на строителен обект в центъра на града. За да бъде неутрализирана, се наложи да бъде затворена зона в радиус от 800 м и жителите трябваше да напуснат домовете си. Евакуацията на населението и преди всичко на най-трудно подвижните хора, вече започна, съобщиха от кабинета на кмета на Кан Филип Дюрон, пише БГНЕС.

Фактически евакуацията ще обхване над 15% от населението на града. Съюзниците са хвърлили над 10 000 бомби през 1944 г. при освобождаването на град Кан, който е бил сринат. Според историците при бомбардировките са загинали 1200 цивилни. Обезвреждането на бомбата е поверено на двама сапьори, които се очаква да работят върху нея от 45 до 90 минути. Трябва да се отвинти тръба дълга колкото пръст, и това трябва да стане ръчно.

В града, където има Мемориал на Втората световна война, средно на всеки пет години се обезврежда по една бомба от времето на войната./DarikNews/