Д-р Т.Чобанов откри днес в галерия средецфотоизложбата “Колумбия в цялата си красота”

Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов откри днес в Галерия „Средец” на Министерството на културата фотоизложбата „Колумбия в цялата си красота”. Събитието е организирано съвместно от Министерството на културата на Република България и Посолството на Република Колумбия. Инициативата за изложбата от 35 изображения е на Министерството на външните работи на Република Колумбия, Агенцията за стимулиране на износа и Фотографския клуб на Меделин – втори по големина град в Колумбия. Снимките са от обявения наскоро конкурс на тема: „Колумбия в цялата си красота”.
Целта е да се покажат чрез фотоси не само стратегическото географско положение на страната – с брегове на Атлантическия и Тихия океан, но и огромното разнообразие от климати и екосистеми, както и завидното историческо и културно наследство, позволило гр. Картахена де Индиас, включен в списъка на историческото и културно наследство на човечеството, да бъде избран за „Световна столица на туризма ’2007”.
„Тази изложба е крачка напред в двустранното сътрудничество в областта на културата между Колумбия и България, за което през годините двете страни полагат усилия за развитие. Бих искал да спомена, че за този напредък допринася и Българо-колумбийската фондация „Алианза”, която има за цел насърчаване на приятелството, разбирателството и развитието на образователните, научните и културните отношения между България и Колумбия. Тя е създадена с цел да подкрепя напредъка, развитието и благосъстоянието на общностите в двете държави”, каза при откриването на изложбата зам.-министър Тодор Чобанов. Д-р Чобанов разказа за някои от инициативите между двете държави досега. През 2009 година е организирана Международна културна седмица в университета „Сабана” в гр. Богота, на която са представени образованието, българските традиции и обичаи, литературата ни през вековете и културно-историческите ни паметници. В културната седмица за България участват както българи, така и колумбийци, завършили български университети, а резултатът е – всеки осми преподавател и студент в университета „Сабана” е видял или участвал в презентацията на страната ни.
Друго мероприятие на фондация „Алианза” е проведената Трета международна среща на латиноамериканци, завършили в България, проведена през м. януари 2010 год. в Монтенегро, Колумбия, в близост до Националния парк на кафето. Централна тема на срещата е: „България – минали преживявания, реалност и очакване за бъдещето” с анализ на икономическата, образователната и културна ситуация в България и възможните връзки с Латинска Америка.
През м. март 2009 год. в Зала „България”, в рамките на Европейския музикален фестивал, се представи ансамбъл „Амбар” от Франция – музикална група, създадена от сътрудничеството на трима колумбийски музиканти и руски цигулар, които изпълняват латиноамериканска музика от Колумбия, Венецуела и Бразилия.
В края на приветствието си д-р Чобанов изрази надежда, че двустранните връзки в областта на културата и образованието между България и Колумбия ще се задълбочават, а хората ще опознават все повече културното наследство, природните забележителности и туристически дестинации в страните ни.
Посланикът на Колумбия г-н Барантес, който бе пропътувал разстоянието Варшава-София, специално за да присъства на откриването на изложбата, поздрави гостите на Галерия „Средец” с 1 март – Баба Марта и подчерта, че би искал „тази изложба, която с усилия, страст и радост представяме днес с ценното сътрудничество на Почетния консул на Колумбия, Рафаел Алварадо, и на Министерството на културата на България, да ви вдъхнови, за да откриете по-отблизо Колумбия, тази екзотична и далечна република, която с малко въображение и с чудесните фотоси пред вас, ще се приближи малко повече до България”.
По няколко думи за изложбата казаха и колумбийският изкуствовед Адриан Вела, както и българският фотограф Иво Хаджимишев.
Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов подари на Н. Пр. Барантес албума „Древна Тракия” на проф. Иван Маразов.
След официалното откриване, сред гостите на което беше и президентът на Р България /1990-97/ д-р Желю Желев, бе представен и документален филм за Колумбия, показващ една древна земя с огромно разнообразие от красиви пейзажи, традиции и фолклор, която днес гледа към модерното.
Фотоизложбата „Колумбия в цялата си красота” ще може да се види до 12 март в Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17.