Д-р Сардовски: Температурните промени влияят зле на сърдечноболните

Резките температурни промени през последните дни се отразяват неблагоприятно на сърдечноболните. Това каза пред БГНЕС кардиологът от УМБАЛСМ „Пирогов”, д-р Светлозар Сардовски.

На хората, които страдат от проблеми със сърцето като исхемия и станокардия, най-често им прималява и причернява при внезапен спад или покачване на температурите, обясни специалистът. В такива случаи, най-добре за тях е да легнат и да изпият чаша вода, но това правило не важи за всички кардиологични заболявания като едно от изключенията е сърдечната недостатъчност.
Д-р Сардовски уточни, че колебанията във времето водят до колебания в артериалното налягане, като при високи температури то спада, а при ниски – се покачва.
Повечето пациенти знаят, че при резките температурни разлики, е необходимо да променят дозировката на някои от хапчетата, които приемат, обясни докторът. В зависимост от заболяването, приемът се увеличава или пък намалява.
При спадането на артериалното налягане, често се достига до спадане на притока на кръв към сърцето. В някои случаи е възможно да се стигне до сърдечна криза или дори инфаркт, посочи д-р Сардовски.
Той обобщи, че при различните заболявания признаците са различни и колкото по-болен е даден човек, толкова повече му се отразяват температурните промени. /БГНЕС