Дянков: Ставаме раят на Европа

diankovБългария ще се превърне в зелен рай. Това е новата стратегия на правителството, по която работят премиерът Бойко Борисов и вицето му Симеон Дянков. Проектът „Зелена България“ е първото, което двамата държавници обсъдили след приемането на бюджет 2010 г. от кабинета.
Целта е България да стане екоцентър на Европа. След консултации с експерти Борисов и Дянков установили, че околната среда е основна ниша, в която държавата може да се развива. „Гърция и Турция имат прекрасно море, добре реставрирани исторически и културни забележителности, така че трябва да се насочим в друга посока“, коментираха близки до вицепремиера. Затова Дянков и Борисов решили да заложат на екологията и чистата енергия.
Кабинетът планира развитие на стратегията в няколко етапа. Първият е селското стопанство и екологичните и биопродуктите. Сега в ЕС най-скъпо се харчат orgdnic – храните и козметиката. За начало министрите планират България да залее европейския пазар с биопродукти без нитрати и добавки. Стоките за износ с високо качество ще имат и собствен контролиран бранд, научи още „Стандарт“.
„Зелена България“ предвижда и развитие на алтернативните енергийни източници. Според Дянков трябва да се търсят ековарианти за отопление на сградите. Сега четири кооперации в София се отопляват по такъв начин. Вицепремиерът настоял пред Борисов строителството у нас да търси именно такива начини за отопление и енергия – извеждане на топлина от земните недра, водна енергия и слънчеви батерии. Дянков коментирал пред Борисов, че това не струва толкова скъпо и част от строителните фирми вече работят по такива проекти. Производството също ще се преориентира към пестене на енергия. По думите на Дянков у нас се използват с 35% повече енергия в сравнение с ЕС, за да се изработи продукция за един лев, обясни за „Стандарт“ Дянков. Вицепремиерът и Борисов се разбрали, че в следващите сто дни стратегията ще се изготвя прецизно и съвместно с екоминистерството. Коз в „Зелена България“ е и поетапното саниране на сгради. „Нужни са енергоспестяващи технологии, което е част от антикризисните програми на САЩ и Германия. Прави се бързо и не е скъпо – пести се 20% енергия. Ако доближим стойностите си на разход до европейските, ще имаме годишно 5 млрд. евро приходи“, заяви още Дянков за „Стандарт“.
От Министерството на финансите уточниха, че в момента няма пари за развитие на екостратегията. В бюджет 2011 г. обаче ще се заложат средства за програмата.
Надя Панкова

в-к Стандарт