Дянков: Прогнозите на МВФ съвпадат с нашите

Голям успех, е че прогнозите на Международният валутен фонд (МВФ) съвпадат с нашите. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, който заедно в присъствието и участието на премиера Бойко Борисов дадоха съвместен брифинг в МС, след приключването днес на мисията на МВФ у нас, предаде репортер на БГНЕС.

И според премиера Бойко Борисов, и според финансовия министър шансовете на България за кандидатстване и за влизане ERM-2 са се увеличили и са по-реални след анализите и констатациите на мисиите на МВФ. „Съобразяваме се с препоръките от световните финансови институции и искаме в световното финансовото семейство да сме образец, да сме най-дисциплинираните, и по този начин имиджа на българската държава да бъде изчистен“, заяви премиерът. Няма още отговор на основата на анализ от БНБ, дали от банките гръцка собственост у нас, изтичат средства от депозити, към банките майки в Гърция, каза Симеон Дянков в отговор на въпрос на БГНЕС. Той заяви, че ще изчака справката на БНБ, след което ще се посъветва с експерти от МВФ, в зависимост от резултатите, как се е действало при сходна ситуация в други държави. За Дянков е много важна препоръката по този въпрос на международната финансова институция. Премиерът, както и финансовият министър заявиха изрично, че нямат намерение да коментират изрично състоянието на банковата система у нас. Симеон Дянков е поискал допълнителни данни и техническа помощ по въпроса дали има изтичане на капитали от гръцките банки, базирани у нас. „Аз искам да съм убеден от БНБ, от нейния управител г-н Искров и от МВФ, че това няма да попречи на развитието на българската икономика и бизнеса”, коментира той евентуална негативна информация. В срок до 3 седмици той ще получи или такова уверение, или „ще започна още повече да се притеснявам”. Дянков каза също, че гръцките банки представляват 30 процента от банковата система у нас, а делът на кредитите, раздадени от тях, е около 20 процента от общия пазар на кредитите. При депозитите техният дял е 1/3 от общия обем в България. Според него тези цифри са достатъчна причина за безпокойство, но насочи вниманието към БНБ, тъй като тя е регулаторът и предположи, че именно националната банка трябва да направи така, че депозитите, набирани у нас от гръцките банки – да останат в страната ни.
Дянков изрази известен скептицизъм за възможно нарастване на заплатите у нас през тази година. „Прогнозите на МВФ напълно съвпадат с нашите, което ще направи много трудна възможността през тази година да се увеличат заплатите в България”, каза той.
В началото на своето изложение финансовият министър заяви, че от МВФ са потвърдили прогнозата на правителството за икономически растеж през тази година. МВФ прогнозира растеж от 0,2%, а правителството – 0,3%. Нивото на инфлацията от 2,2% напълно съвпада между прогнозата на МВФ и на изпълнителната ни власт. Същото важи и за дефицита от 5,5% във външноикономическия баланс, което според Дянков е още едно основание да сме оптимисти за кандидатстване и влизане в механизма ERM-2. От финансовите институции са поздравили правителството за реформата в здравеопазването и са подчертали, че тя не е само фискална, а и реформа за подобряване на здравеопазването у нас.
Ана Михайлова, заместник-министър на финансите, каза на свои ред, че след срещата с МВФ България остава като един от най-добрите примери в ЕС за финансова стабилност. Според нея имаме напредък към членството в ERM-2, определено като основен икономически приоритет на правителството, но България се нуждае от система за изход от паричния съвет. Министър Дянков потвърди, че от януари до март тази година ударно ще се разплащат предишни задължения по европейски програми по забавеното ДДС и със строителния бранш. Но с МВФ са се разбрали, че допустимият дефицит на годишна база трябва да е до 1,8%. /БГНЕС