Дянков: Няма да дам и стотинка от държавния бюджет за АЕЦ „Белене“

Няма да позволя нито една стотинка от държавния бюджет да отиде за строителството на АЕЦ „Белене“. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков.

За да се осъществи проектът „Белене“, е важно да има ясен финансов модел и анализ на икономическата му рентабилност и възвръщаемост за България, която не е направена от предходните правителства, посочи Дянков.

„В момент на глобална финансова и икономическа криза, в която сме сега, проектът АЕЦ „Белене“ не може да бъде реализиран с пари от държавния бюджет. Подчертавам, като финансов министър няма да дам нито стотинка от държавния бюджет за тази година, за следващата година, за по-следващата година да отиде в АЕЦ „Белене“, категоричен е финансовият министър.

„Няма възможност и за държавна гаранция по евентуални заеми от външни инвеститори, които да осигурят необходимия финансов ресурс за изпълнението на проекта и тук подчертавам, нито държавна, нито корпоративна гаранция не е възможна по същата причина. Българският бюджет това не може да си го позволи и във време на криза, и след кризата“, каза още Симеон Дянков.

Поради тези три причини е необходимо участието в проекта на нов стратегически инвеститор, който да поеме финансирането, допълнителното финансиране, над този 1 млрд. евро, които предишните правителства вече са изхабили за финансирането на втората атомна електроцентрала, допълни министърът./КРОСС/