Дянков и Първанов в лют спор

Министърът на финансите Симеон Дянков не е правил изявления, „накърняващи авторитета на държавния глава за внушения за имоти и средства на президента зад граница”. Това се казва в съобщение от пресцентъра на МФ във връзка с разпространено искане на Георги Първанов за оставката на Дянков.

Във визираното от президента предаване Симеон Дянков казва:
„… Водещ: Впрочем, между всички тези много богати хора, вкарахте и президента Първанов, като казахте, че Първанов е млад милиардер. Това го направихте през октомври 2009 година, че има десетки луксозни имоти по света – в САЩ, в Европа и Дубай, имате ли доказателства за това?
Симеон Дянков: Това едва ли не е… Не си спомням това изказване да съм го казвал аз точно, други неща си говорихме с президента. Но точно това не е мое изказване.
Водещ: Млад милиардер ли е?
Симеон Дянков: Не е млад, определено.
Водещ: Тоест е милиардер?
Симеон Дянков: Но едно от нещата, вие казвате – как така проверявате? Ние проверяваме масово и излизат фрапиращи случаи. Примерно един доста богат собственик на яхта, който също държи и предприятие е писал, че яхтата се използва за търговската дейност на предприятието, а предприятието произвежда зърно.”
От МФ заявяват, че президентът е подведен за смисъла на разговора.
БГНЕС припомня, че президентът Георги Първанов настоя финансовият министър Симеон Дянков да изясни позицията си по повод твърдения, направени в телевизионното предаване на Иван и Андрей по НТВ. Особено неподходящи са подобни “шеги” на фона на вчерашната информация за състоянието на бюджета и неизпълнението на приходите в него, съобщиха по-рано от пресцентъра на държавния глава. /БГНЕС