Държавният глава и съпругата му посетиха Александровска болница по повод дарение на “Българската Коледа – 2009”

Президентът Георги Първанов и съпругата му г-жа Зорка Първанова посетиха днес Детското отделение на Клиниката по офталмология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска”. Поводът на посещението е пускането в експлоатация на дигитална система за очни изображения RetCam, закупена със средства, дарени от благотворителната инициатива “Българската Коледа – 2009”, както и по повод Деня на детето.

Новата дигитална система позволява ранно и щадящо диагностициране на ретинопатии при недоносените новородени или родените с ниско тегло деца. Навременното откриване и лечение на заболяването ще предотврати слепота при тези деца. Според статистиката, годишно у нас се раждат около 5 хиляди недоносени деца, 1000 от които получават очни увреждания.

Апаратът в Александровска болница работи от вчера и вече с него са прегледани първите 10 малки пациенти. Още един такъв апарат, отново дарен със средства от “Българската Коледа – 2009” ще бъде монтиран в Специализираната очна болница в морската ни столица Варна. Двата апарата са на стойност 228 хиляди долара.

Със средства на инициативата “Българската Коледа – 2009” е оказана помощ за лечение и рехабилитация на 252 деца със сумата от 464 192 лева и е закупена апаратура за специализирани детски клиники за 1 546 561 лева за 16 болнични заведения.

Инициативата “Българската Коледа” дава своите конкретни резултати, в случая с ранната диагностика на очни заболявания при недоносените деца, което позволява да се предотвратят много от заболяванията, които се развиват в тази възраст и в това състояние. Това каза президентът Георги Първанов пред журналисти, след като се запозна с функциите на новия апарат, представени му от специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница.

Ние се сдобихме с един апарат, който за България е уникален, мисля че и за Балканите е уникален. Благодарение на инициативата “Българската Коледа” тази наша мечта, желание и очакване се сбъднаха, заяви доц. Геновева Алексиева, депутат от ГЕРБ и изпълняващ длъжността председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Тя посочи, че новата апаратура ще позволи на лекарите да направят по-своевременна и по-точна диагноза на недоносените бебета, за да може веднага да се приложи лечение.

На представянето на новата техника присъстваха още проф. Лъчезар Трайков, директор на Александровска болница, доц. Ива Петкова, началник на Клиниката по офталмология на Александровска болница, д-р Виолета Чернодринска, началник на детското отделение в Клиниката по офталмология, акад. д-р Петя Василева, водещ специалист и ръководител на Специализираната очна болница “Акад. Пашев”, проф. Емилия Христова, консултант на инициативата “Българската Коледа” и председател на Асоциацията по неонатология, д-р Севдалина Ранкова, началник на отделението по неонатология в Първа градска болница.