Други методи за лечение

043531При простуда разтрий гърба си, за да се по­добри кръвообращението, да се разширят капи­лярните съдове, да се възстанови нормалното състояние на организма.
Нервните хора да правят екскурзия. Планина­та действа най-лечебно върху нервната система. Нервните хора да правят гимнастически упражне­ния и да се лекуват с музика. Студена вода да не пият и малко да ядат. Ако две пчели ужилят чове­ка, те ще му помогнат против ревматизма, но ако сто пчели го ужилят, ще го умъртвят.
Щом се разгневите, поемете дълбоко въздух, издишайте и бройте от 1 до 100, ако не мине, пак поемете дъх дълбоко, издишайте и бройте от 1 до 200 и така до 300 – това е един от методите за ре­гулиране на енергиите. Ако този метод не прило­жите, тогава изпийте (пак за гнева) една чаша го­реща вода на глътки. Гневът развива топлина в човека – значи, подобното с подобно се лекува.
Ако духом сте отпаднали, сложете си ръката на челото, състоянието ви ще се измени в десети­на минути. Можете да пишете числа, да чертаете прави линии, да рисувате. Начертайте един триъ­гълник, оцветете го червен, син и зелен и след 3-4 минути настроението ви ще се подобри. Кисели сте нещо, недоволни, гневливи – излезте в гората и викайте, кряскайте на дърветата, камъните, ще се озонирате и ще ви мине. Може после и да се посмеете на това, което сте направили в гората. От природата ще черпите енергии.
Ония, които имат кафяви очи, се нуждаят от топлина; те трябва всяка вечер да си мият крака­та с топла вода. Ония, които имат сини очи, се нуждаят от влага; щом ръцете и краката започнат да изстиват, те трябва да пият три-четири чаши го­реща вода. Това са външни методи, чрез които човек трябва да си помага.