Доц. Марин Нешков: Туризмът се влияе малко и краткотрайно от икономически кризи

Потребността от туризъм се превръща в жизнена потребност. Туризмът е такава индустрия, доказала от десетилетия, че малко и краткотрайно се влияе от икономически кризи. Това каза в интервю заАгенция “Фокус” доц. д-р Марин Нешков, председател на Туристическа камара-Варна.
„Хората могат да съкратят разходите за туризъм, както съкращаваме разходите за храна, за облекло и т.н., но те няма да се откажат да пътуват, и няма да се откажат от почивката. Пренасочване на потоците се очакваше, това се случи – пренасочване към по-близки дестинации, към по-краткотрайни пътувания и към по-евтини продукта, същевременно с изискване към качество”, заяви доц. Нешков.
Той посочи, че без да е статистически доказано, зимните ни курорти показват добри резултати до този момент и даде за пример празниците, когато в повечето случаи беше отбелязана добра заетост на хотелската база.
„Миналата година можеше да завърши на плюс и така стана при доста дестинации, които използваха ситуацията на икономическа криза, да привличат туристи с по-ниски платежни възможности. Кризата естествено се отрази върху преразпределението на доходите”, каза доц. Нешков.
„До септември 2009-та година, за деветмесечието, което обхваща 80-90% от българския туризъм, приключи с добри, не бих казал блестящи, но добри резултати в условията на криза. На фона на двуцифрените минусови прогнози на процентите, международният туризъм в България отбеляза ръст в приходите 1,3% и незначителен минус от 0,8% през същия период на 2008-а година”, коментира доц. Нешков. Според него стагнация се отбелязва, но в никакъв случай не може да се каже, че са адекватни отраженията на кризата върху туризма, както отраженията й върху другите сектори на икономиката.
„Туризмът за сетен път доказа, че може да бъде локомотив на икономиката, особено в България, стига да му се отдели малко повече внимание. Ако имаше такова внимание, ние щяхме да приключим с 5% ръст. Възможен е статистически плюс за 2009-та година по основните показатели – брой посещения и обем на приходите”, добави доц. Марин Нешков./агенция Фокус/