Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 10.02.2010 г.

1.    Обстановката в Гърция


Обстановката в Гърция остава като цяло без съществени изменения. Наблюдава се постепенно обезсилване на протестиращите и все по-голямо намаляване на разположената по пътищата техника на фермерите.
Разочарованието на земеделците от липсата на какъвто и да било напредък в преговорите с гръцкото правителство е налице. Вчера протестиращите и синдикатите изразиха своята надежда, позитивни настроения  и очаквания  относно срещата с министър Бадзели. За съжаление, двете страни не достигнаха до каквото и да било компромисно решение и днес синдикатите я оценяват като безрезултатна.
Очаква се да бъде проведено заседание на земеделците, на което да бъде взето решение за последващите им действия. Всеобщо обаче е очакването за оттегляне на повечето останали блокади, решението за което предстои да бъде взето по-късно днес.

2.    Състояние на граничните пунктове

Всички ГКПП с Гърция, с изключение на Кулата-Промахон, са отворени за преминаване на превозни средства и към момента движението през тях е нормално.

•    ГКПП Кулата

През изтеклото денонощие пунктът е бил затворен за товарни автомобили. В интервала от 11.00 ч до 12.20 ч и от 14.40 ч до 15.00 ч на 10.02.2010 г. са били пропуснати 210 товарни автомобили от България за Гърция и 190 в обратна посока.
Към 17.00 ч пунктът е бил затворен за товарни автомобили, като от българска страна чакат за преминаване са били 20.

3. Постъпили сигнали:

•    На 10 февруари е постъпил един формуляр за загуби, причинени от блокадите на гръцката граница, в размер на 40 000 лева. Така, до момента заявените загуби възлизат на 13 544 599 лева от 119 фирми.