Доказано: Метадонът на мама уби Габриел

gabrielМожете ли да си представите, че едно дете на 3 г. умира от сърдечна и дихателна недостатъчност тихо в съня си, без да издаде стон, без да мръдне? В нощта на 9 срещу 10 септември Габриел издъхва в легълцето си. Намерен е от гаджето на майка му Гергана Хаджиминева, известна в кв. „Люлин“ като наркоманка и пласьор на дрога. Още на следващия ден медиите писаха, че 3-годишно момче е умряло от метадона на майка си. Самата Гергана през сълзи се кълнеше, че детето й е умряло внезапно. Нейната версия за историята след това претърпя доста изменения.

Историята
От няколко месеца Гергана била на метадонова програма и всеки път водела малкия Габриел с нея до клиниката в Суходол, за да получи поредната доза от опиата. Там се случва нещо, което и досега нито персоналът на клиниката, нито майката искат да се изясни. Гергана изглеждаше отчаяна от това, че медиите си били измислили такава ужасна и скандална история – „дете умира от метадона на майка си“. Нейното обяснение беше, че всъщност, докато сестрата в Суходол е разтваряла метадона й във вода, хлапето е поискало вода на майка си. Тя отишла до чешмата в стаята, за да му налее, и в този момент Габриел надигнал нейната чаша с метадон. Почти със скоростта на светлината Гергана била избила чашата от ръцете на детето и го разтресла целия, като че ли това е щяло да помогне. Дори и да е докоснал чашата до устата си, дори да е близнал от него, кълнеше се Гергана, метадонът е толкова горчив, че никое дете не би могло да го изпие, какво остава Габриел, който пиел всичко с много захар или мед.
Други версии на историята според Гергана също има в публичното пространство – на някои места в интервютата й липсва частта с ходенето до мивката и фактът, че момченцето било жадно.
Габи бил много умно и будно дете, надживял възрастта си, хвали се Гергана. Но също така с присъщата припряност на зависим човек тя признава, че не може да гарантира, че детето й не е пило от чашата, въпреки че всичко било станало за части от секундата. Ловкостта, с която всеки наркоман се измъква от неблагоприятни за него обстоятелства, е пословична.
Гледайки Гергана и слушайки нейната наркоманска история, тя не се различава от никоя друга – нейна приятелка я въвлича в средата на наркотиците, започва с леки варианти, минава на хероин, започва да краде от вкъщи. Съседите в блока треперят да не ги обере и не смеят да й кажат нищо, защото не се знае какво ще последва, кое квартално приятелче ще доведе с нея. Майката и бабата на Гергана обаче разбират, че тя има проблем едва след години, или поне така казват. Освен това твърдят още, че от началото на годината Гергана била на метадонова програма и вече взимала последните дози. Дори във фаталния ден отишла да си вземе последната от Суходол.
Представете си, че вашето дете „случайно“ поглъща наркотик в присъствието на медицинско лице в клиника за наркомани. Какво ще направите? Най-вероятно първото нещо, което ще ви хрумне в паниката, е да заведете невръстното си детенце в болница, където да му направят всякакви промивки и процедури. Но Гергана решава да не се вълнува от това и води детето си вкъщи. Според нея тя е грижовна майка – направила му е стаята цветна и му е купила играчки, както и голям телевизор, за да може да си гледа детските на него, водила го е на море това лято. По нейния разказ той бил много весел, нямал никакви признаци, че не му е добре, играл си цял следобед. На нас тя каза, че имали гости вкъщи вечерта и Габи стоял до късно с тях, чак след това легнал да спи. Седмици по-късно пред други колеги Гергана променя версията – вечерта била неотлъчно до него и го сложила да си легне рано, защото бил уморен и не искал да вечеря. Освен това малкият бил поискал през нощта сок на майка си, тя му дала и той го повърнал. Но пак бил спокоен и заспал веднага.
И така идва сутринта на 10 септември. Габи е открит в леглото си от гаджето на Гергана към 7,30 сутринта. Когато се събудила, Гергана отишла да го погледне и всичко било наред. 10 минути по-късно гаджето й също отишъл да го види, за да го събуди, и намира студеното безжизнено посиняло телце на Габи. Тук трябва да повярвате, че едно дете умира в съня си, без звук, ни стон да издаде и посинява цялото от гърдите нагоре.

Експертизата
След една такава нелепа смърт на 3-годишно дете трябваше да се направи медицинска експертиза, която е да е готова в рамките на 20 работни дни. Тя обаче се забави тройно повече време. Три месеца след смъртта на малкия Габриел става ясно, че страдащата майка на Габи е била жестоко небрежна към детето си, което докарва неговата смърт.
В експертизата, чиято дата е 11.09.09, пише: „Причина за смъртта на Габриел Димитров е остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, настъпила в резултата на остро отравяне с медатон, довело до потискане на центровете на дишането и сърдечната дейност в продълговатия мозък“. Това е присъдата. Оттук нататък би трябвало да очакваме само едно – 3-годишният Габриел да получи справедливост и грижа посмъртно от съда, който да накаже майка му за престъпната й небрежност към единственото й дете. В експертизата се пояснява, че метадонът има активност почти 3-4 пъти по-силна от тази на морфина. Наличие на метадон лекарите откриват във всички жизненоважни органи – в стомаха, тънкото черво, черния дроб, бъбреците, белите дробове, кръвта, урината и мозъка на Габриел. Едва ли това е възможно, ако детето само е навлажнило устните си от чашата в момента, когато Гергана го вижда и раздрусва целия, каквато е версията й.

Версиите
Според семейството на Гергана и самата нея тя е любяща и грижовна майка, която разбира, че е бременна едва около 4-5-ия месец, докато все още се друса активно. Бащата на Габи Димитър смята, че Гергана е способна на всичко. Той беше сигурен, че детето му е отровено с метадон. Той подозира Гергана дори в умишлено причиняване на смърт. И не го мислете за луд, защото историята за майката става все по-нелепа. Подозренията на Димитър се потвърждават напълно. Той разказва, че не вярва и за миг на Гергана и че тя е способна на всичко. Че никога не се е грижила за сина си, оставяло го е на баба му, която е детска учителка. Същата тази детска учителка обаче защитава докрай дъщеря си, твърдейки, че дори да е имало най-малкото съмнение, че малчуганът е пил от чашата й, щяла да обърне земята, за да му помогне. Гергана размахваше снимки на детето си в чисто новия дигитален апарат, в който се виждаше, че далеч не страда от липса на пари – освен новия огромен телевизор, на който Габи трябвало да гледа детските си, те двамата заедно с гаджето й Емил дори щели да спрат да пушат там, където спял Габи. Правели специален ремонт заради него и го водили на морето, купували му всичко.
Гергана има и кола, с която ходи до Суходол и с която се върнали оттам до „Люлин“. Далеч не е била изолирана на място, където няма лекари и без възможност да бъде заведен Габриел да го прегледат след случката в клиниката. Това едва ли е „обръщане на земята“ за детето ти.
Този случай ще влезе в нашата статистика за престъпления срещу деца и за пореден път ще докаже и че българските институции не работят. Експертизата се чакаше с месеци. От служителите на клиниката в Суходол никой не е потърсил отговорност – те явно не са сметнали за необходимо да ограничат достъпа на деца, там където по принцип се влиза поединично и едва ли не анонимно, за да си получиш дозата. Същите тези представители на медицинския персонал не са взели никакви мерки, независимо че вече е доказано, че детето е пило метадон, и това е станало пред очите им! Сега е под въпрос дали престъплението към собственото дете при Гергана ще стигне до съд. Тя като всеки наркоман има и дебело досие заедно с приятеля й Емил, който е бивш затворник.
Случаят с Габи потвърждава – децата на България умират малки и умират от нехайство. Веднъж в семейството си, още веднъж в институциите, трети път в съда.
Трябва да помним и да следим случая на Габи – по-нелеп от всеки друг – едно 3-годишно дете умря, след като се отрови с метадона на майка си и това беше доказано при аутопсията му. Трябва да запомним и жената Гергана Хаджиминева, която има неясен източник на доходи, дебело досие, познайница е на районното в „Люлин“ и криминално проявен приятел. Безочието, с което си отива едно здраво дете, трябва да направи впечатление на институциите. Безочието на майката, видяла детето си да пие метадона й и решила, че явно това не е важно, трябва да ги стресне. Ако въобще в тях работят живи хора.
Екип на „Стандарт“

в-к Стандарт