Доган си търси наследник

doganАхмед Доган си търси наследник. Този знак ще даде лично Сокола днес на 7-а национална конференция на ДПС. Лидерът на движението няма да подаде оставка, но ще покаже ясно на съпартийците си, че това е последният му мандат и започва да обучава приемник. Това разказаха за „Стандарт“ от ръководството на партията.
Анализ на 20-те години преход и визия за следващите 20 ще направи Доган на форума. Сокола от месеци готвел изказването си. Докладът от 30 страници ще бъде раздаден на делегатите. В него лидерът казва, че след 20 години е време „бащата да се раздели с рожбата си“.
В този труден период едва ли председателят ще поиска осъществяване на мечтата си да се оттегли и да се занимава с философия, коментираха още от ръководството на ДПС. Според тях Доган започва операция „презареждане“ в ДПС. 20 години е едно цяло ново поколение и е време за смяна на лицата в партията, казвал Сокола. Хората му твърдят, че при избора на ново ръководство в началото на следващата година ще има сериозно подмладяване и смяна на познатите лица с нови обучени кадри.
Преходът в България не е завършил, защото за всичките 20 години, както и за 8-те, в които ДПС е било във властта, не се е стигнало до формиране на средна класа и гражданско общество, твърди Доган в доклада си. Липсваше визия за развитието на страната и като общество, и като икономика, както и национални приоритети, се казва още в анализа. Според Сокола бъдещето на страната, а и на ДПС трябва да се определя в контекста на Европейския съюз с акцент върху общоевропейските ценности.
Докладът подчертавал необходимостта от повече толерантност в обществото и отваряне на вратата на демокрацията. Ахмед Доган отчитал още, че ако е нямало коалиция с царя, е нямало да се състои и тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Партньорите от последното управление ще бъдат сред официалните гости на форума. От ДПС очакват в НДК лидера на БСП Сергей Станишев, както и бъдещия зам.-председател на НДСВ Илия Лингорски. Гост на форума ще е председателят на либералите в Европарламента Греъм Уотсън.
Боряна Йотова

в-к Стандарт