Добрички полицаи задържаха организирана престъпна група за наркоразпространение

Строга йерархия на подчинение на четири нива в структурата, маскирани тайници и наркотици са разкрити в хода на оперативните и процесуално-следствените действия. Общо десетима са в ареста с наложени мерки “задържане под стража”

Организирана престъпна група за разпространяване на наркотици бе разкрита от полицаи от областната дирекция на вътрешните работи в Добрич. Отделни прояви на нейни членове са наблюдавани в продължение на почти две години, като през този период в полицията периодично постъпвала информация за различни деяния. В процеса на работа разследващите стигнали до извода, че отделните престъпни актове са осъществени най-вероятно от организирана група, действаща на територията на добричка област. През 2009 година в териториалните поделения на полицията в областта са регистрирани палежи на автомобили, на домове, причиняване на средни и тежки телесни повреди, заплахи за живота и здравето на граждани. В Първо РУ на МВР-Добрич постъпвали сигнали за пострадали от такива престъпления, като потърпевшите не подавали жалби заради страх за живота им. Постепенно в хода на разследването, информацията е конкретизирана и анализирана, образувано е досъдебно производство по чл.321, ал.3, т.1 от НК, а в началото на октомври т.г. в Първо РУ на МВР-Добрич е формирана самостоятелна работна група за установяване, неутрализиране и документиране на дейността на организираната престъпна група. Разследващите полицаи, работили под контрола на ръководството на ОДМВР-Добрич и прокуратурата, установяват някои неоспорими белези на организираната престъпна група – строга йерархия с ръководител и подчинение на членовете на четири нива, които не се познават помежду си. “Управляващите” всяко ниво се отчитали пряко на ръководителя, а трима от организираната престъпна група имали специални функции като изпълнители на наказателни акции върху най-ниските нива за гарантиране на контрол по веригата и за силово налагане на “вътрешния ред” в структурата.
В процеса на работата по досъдебното производство са разпитани 12 свидетели. Установено е, че престъпната група се е занимавала с разпространяване на хероин, амфетамини, екстази и марихуана на територията на област – Добрич. В хода на процесуално-следствените действия са изяснени престъпления против личността и собствеността на гражданите, вършени от групата. Умишлено са причинявани палежи на леки автомобили, на домове, нанасяни са средни и тежки телесни повреди, с последвала смърт на граждани, като целта е била чрез принуда на пострадалите да се демонстрира нейното надмощие и лидерство в региона.
При документирането на престъпната дейност са установени тайниците, ползвани от групата  за съхраняване на предстоящите за продажба наркотици. Полицаите разкрили местонахождението на добре укритите депа – маскирани изкопи, разположени в горски пояси в околностите на Добрич. Достъп до тях имали членове от второ ниво, които по указания на ръководителя на групата, ги зареждали или доставяли оттам наркотични вещества. Точно при една от “совалките”, на 15 декември, към 19 часа при съвместно предприети оперативни действия заедно служители на СДОТО, са установени двама от членовете на групата, докато се придвижвали с лек автомобил към гориста местност край  Добрич за да заредят едно от депата с наркотици. Те са задържани на местопрестъплението в момент на разкопаване на тайника, откъдето са иззети намерените вътре 300 грама амфетамин, а у един от един от двамата – 25 грама марихуана.
Часове по-късно, в нощта на 15/16 декември при акция на полицаи, дознатели и експерти са задържани и останалите членове на престъпната структура. При последвалите претърсвания, обиски и изземвания домовете им са открити наркотици, оръжия-газови и бойни пистолети и боеприпаси за тях, везни за измерване на наркотични вещества, преносими радиостанции, заглушители за мобилни телефони и полицейски радиосигнали. Задържани са общо десетима – освен ръководителя С.П. /34г./, също и К.Л./ 32г./, Д.Д. /36г./, С.Е./26г./, Г.Г./31г./, Д.К./27г./, П.Ж./26г./, Д.Р./27г./, М.С./24г./ и В.Б./23г./, всички от Добрич и региона. На всички тях са повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления по чл.321, ал.3 от НК за участие в организирана престъпна група, занимаваща се разпространение на наркотични вещества, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода от три до десет години”.
На ръководителя на групата С.П. в е повдигнато обвинение по чл.321, ал.3, т.1 от НК за ръководство на организирана престъпна група, с предвидено наказание “лишаване от свобода от пет до петнадесет години”. На 18 декември състав на добричкия Окръжен съд наложи на обвиняемите постоянни мерки за неотклонение “задържане под стража”.
Във връзка с продължилите процесуално-следствени действия за документиране на дейността на десетимата, на 23-ти декември са установени още два тайника за съхраняване на наркотици. В тях са намерени и иззети по 40 пакета по 25 грама марихуана и 4 пакета по 10 грама хероин. Разследването по досъдебното производство продължава под ръководството на заместник окръжния прокурор на Окръжна прокуратура -Добрич.