Днес е Игнажден

София. Днес е Игнажден, за народа започва новата година. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
Празникът се нарича още Идинажден, Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Денят започва да расте по-бързо. Слънцето се обръща към пролет и лято, но все още е в най-далечната си точка.
Който излезе от къщата на Игнажден, в никакъв случай не трябва да се
връща с празни ръце. Жените раздават питки из махалата и по съседи за здравето на всички домашни животни. Хвърлят се кестени в обора, за да скачат агънцата като тях.
Младите жени и момите довършват изработването на новите си дрехи за идващите големи празници.
На Игнажден коледарите си избират цар. Рано сутрин родителите теглят децата или ги „повдигат“ за ушите, за да растат по-бързо. Пак със същата цел бабата или най-възрастната жена в дома сурвакат децата под завивката още докато спят.
На празничната вечеря стопанинът разчупва обредна пита. У когото остане по-голямото парче от питата, у него ще е късметът.
Домакинята избира за всеки член от семейството по два ореха, оставя ги в паница, изработена от пръст, да стоят до Бъдни вечер, когато по тях се гадае за здраве и късмет.
Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да „не излезе берекетът“. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се пере, за да не налети болест.
Важен празничен ритуал е чакането на полазник. Ако това е добър човек, с добри мисли, добро здраве, щедра ръка и късмет, очаква се да ги предаде и на дома, в който влиза.
Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъжд и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
Имен ден празнуват Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон-Ига, Игната, Игнатка, Игне./агенция „Фокус“/