Димитър Дерелиев бе гост на международния спектакъл “Кабаре от град на град”

Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев бе сред специалните гости на премиерата на Международния спектакъл „Кабаре от град на град”, който потегли на 26 февруари от Младежки театър „Николай Бинев” и ще стигне до Лондон. Освен зам.-министър Дерелиев на събитието присъстваха посланикът на Великобритания Н. Пр. Стийв Уилиамс, както и официални представители от централата на “British Council”.
Международно „Кабаре от град на град” е танцово-музикален спектакъл от програмата „Творчески сътрудничества” на Британския съвет. Проектът се осъществява в България със съдействието на Национален фонд „Култура”, Държавния културен институт към МВнР и в сътрудничество с Младежки театър „Николай Бинев”. Режисьор е Петър Кауков, а водещ – Светослав Добрев.
Танцово-музикалният спектакъл с артисти от България, Гърция, Хърватия и Великобритания ще гостува последователно в Атина, Загреб и Лондон. Самото представление е част от проекта “Skills Exchange” („Обмяна на опит”) в рамките на програмата на Британския съвет „Творчески сътрудничества”, с участието на танцовата агенция „Гринуич” от Обединеното кралство, българската танцова трупа „Хетероподи”, гръцката танцова компания „Фул Хаус Промоушънс” и хърватския Институт по движение и танц “HIPP”.
Във всеки град представленията ще се показват еднократно и са уникални с участието на различни артисти и сценични форми. Сред българските артисти в софийското издание са водещите хореографи и музиканти Мила Искренова, Таня Соколова, Росен Михайлов, Асоциация „Капоейра – България” и др.
Гръцките партньори ще се включат с женско соло в изпълнение на Мая Липскер по хореография на Антигони Гира. Танцова миниатюра за възрастна двойка ще покажат представителите на Хърватия Маша Колар и Зоран Маркович. Откъс от спектакъла „М. Л.” („Много любов”) на режисьора Лука Силвестрини ще представят Кип Джонсън и Стюърт Уотърс от британската танцова формация „Протеин”. Кабаретният модел е начин за събиране и представяне на широк спектър от кратки преживявания, които от артистична и от практическа гледна точка могат лесно да се приспособят за всяко място.
„Кабаре от град на град” е инициатива, която отговаря и на въпросите на съвременната танцова индустрия как да се привлече по-широка публика за танцово представление и какви са различните начини за подкрепа на танцьорите във всеки град.
Чуждестранните партньори по проекта ще споделят своя опит в развитието и подкрепата на съвременния танц на работни срещи с български танцьори, културни организации и институции. Визитата им включва също посещение на представления на български танцови трупи.
След края на представлението директорът на „Младежки театър” Владимир Люцканов изказа специални благодарности на Министерството на културата на България за оказаната подкрепа.