Диета при бъбречни проблеми

За да се засили циркулацията на лимфата и да се изхвърлят отлаганията, трябва да се пият около 3 литра течности на ден. И е желателно, освен чиста вода да приемате и пресни сокове –

ябълков, гроздов, морковен

Много полезна за бъбреците е динята, но разбираемо, това е сезонен плод. Затова се възползвайте от лятото и в продължение на 1-2 седмици яжте дини с ръжен хляб.

Ако бъбреците са вашето слабо място, наистина е много важно да се придържате към рационално хранене.

При сериозни бъбречни заболявания лекарят назначава специална лечебна диета. И все пак, има общи препоръки за хора с проблемни бъбреци, като се спазва един принцип –

често ядене на малки порции

Ако сте в първи стадий от хроничните възпалителни заболявания като гломерулонефрит, нефрозонефрит, пиелит, пиелонефрит, тогава бъбреците още са в състояние да изхвърлят от организма токсичните вещества.

Но продължителното протичане на болестта нарушава бъбречните функции и може да доведе до хронична бъбречна недостатъчност. Тогава този орган повече не може да си изпълнява функциите, а това води до отравяне на организма. За да не го допуснете, се налага

да се откажете от говеждото, свинското и овнешкото месо

А при обостряния въобще да не докосвате мръвка. Не се препоръчва, да не кажем забранява се, всичко пържено, лютиво, пушено и консервирано, както и газираните напитки, силното кафе и шоколадът. Категорично се забранява алкохолът.

Противопоказани при бъбречноболни са онези зеленчуци, които съдържат голямо количество етерични масла. Такива са зеленият лук, кромид лук, ряпа, репички, целина, аспержи, киселец и спанак.

Най-полезните храни при бъбречни проблеми

Най-полезни ястия като “първо” са млечните, плодовите и зеленчуковите супи с булгур. Ако нямате обостряния, 2 пъти в седмицата като “второ” блюдо можете да си приготвяте ястие от пиле, риба, заек, немазно телешко. А за гарнитура – булгурени и макаронени изделия, както и зеленчуци.

Като подправка са подходящи зеленчукови, млечни или сметанови сосове.

При бъбречни заболявания включете в своето меню повече зеленчуци, пресни салати, а също и плодове, особено боровинки. Не забравяйте и пшеничните кълнове, както и киселомлечните продукти. Най-полезни за вас от зеленчуците са краставици, тиквички, тиква, моркови и цветно зеле.

Също и картофи, особено печени. Яжте сушени плодове, особено зарзали.

Желателно е да ползвате само растителни масла – зехтин, олио, соево масло. Ако се изкушите от краве масло, то нека бъде несолено. /БЛИЦ