Диетата на Аткинс е опасна

Хората, които продължително време спазват диетата на Аткинс отличаваща се с голямо съдържание на белтъчини, нанасят непоправима вреда на бъбреците, сърцето и костите си. Това е становището на група австралийски специалисти.

Диетата на Аткинс е особено популярна в САЩ, включително сред холивудските знаменитости, защото според нейният създател позволява за рекордно кратки срокове да се намалят излишните килограми.

Професор Малкълм Райли и неговите колеги от университета „Флиндърс“ публикуваха в Australian Medical Journal резултатите от своите изследвания, според които тази диета може да се спазва не повече от 12 месеца.

Единствено при такова условие при наблюдаваните пациенти не се забелязват негативни промени в сърдечно-съдовата система и в показателите за кръвно налягане.

Удължаването на посочения срок обаче според австралийските учени провокира възникването на различни заболявания: „Хората, които редовно се придържат към тази диета, по-често страдат от главоболие и проблеми с дишането, като и в двата случая това се дължи на възникнали проблеми в сърдечно-съдовата система“. /Actualno.com