Джеймс Стайнберг: България и САЩ още по-тясно ще си сътрудничат на Балканите

България има водеща роля в региона на Западните Балкани с усилията си да поддържа активна политиката на „отворени врати“ на ЕС към онези, които правят положителни стъпки. Това беше заключението на заместник държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг след срещата му с външния министър Николай Младенов. Двамата очертаха сътрудничеството между България и САЩ на Балканите и в по-широкия район на Близкия Изток като основно във външно-политическия диалог между двете страни.

По време на срещата министър Младенов информира за завършилата преди дни негова обиколка на всички страни от Западните Балкани и открои особено възможностите за сътрудничество в Босна и Херцеговина, като изрази надежда за скорошно разрешаване на проблема с 69-те имота на бившата Югославска народна армия. То ще даде тласък на въвеждането на Плана за действие за членство в НАТО на Босна и Херцеговина, за който страните-членки се договориха на срещата на външните министри в Талин през април с решаващата подкрепа на българската страна.

По отношение на системата за противоракетна отбрана заместник държавният секретар подчерта, че както и България, така и САЩ разглеждат изграждането й в контекста на НАТО. На предстоящата Среща на върха на НАТО през есента в Лисабон ще се разглеждат политическите параметри на системата на ПРО и ще се обсъжда решение за нейното въвеждане от съюзниците, предвид неделимостта на сигурността на европейския континент.