Джевдет Чакъров: Не бива да се отива към пълна либерализация по отношение на ГМО

Не бива да се отива към пълна либерализация по отношение на генетично модифицирани организми (ГМО). Това каза депутатът от ДПС Джевдет Чакъров от парламентарната трибуна, предаде репортер наАгенция “Фокус”. По думите на Чакъров – трябва да се ползва опитът и на други страни от ЕС по отношение на ГМО. С промените, които се предлагат в Закона за ГМО, се предлага да отпадне забраната за отглеждане на ГМО на територията на цялата страна, включително и на тютюн и маслодайна роза. Трябва да бъдем много отговорни и внимателни, защото става въпрос за емблематични култури за нашата страната, коментира депутатът.
По думите му – в останалите страни на ЕС има силно негативно отношение към ГМО. Той призова с промените, които ще се направят, да се защитят националните интереси и да отговарят на обществените нагласи.
Лъчезар Тошев коментира: В обществото има сериозни резерви към генетично модифицирани организми. Не трябва да разглеждаме членството си в ЕС като една администрация, която само транспонира директивите, каза депутатът. Той призова българския парламент да направи такива законодателни промени, с които да предизвика промяна в европейското законодателство./агенция Фокус/