Деца с мигрена

До скоро сред специалистите преобладаваше мнението, че детето, страдащо от мигрена, е малко подвижно, докачливо и твърде чувствително. Но напоследък все повече наблюдения показват, че това мнение е погрешно.

Мигрената може да се срещне при всички деца – екстроверти, интроверти, спокойни и темпераментни. Доказано е, че децата в състояние на стрес са по-склонни към поява на мигрена. Затова и родителите, които искат детето им да постига винаги максимални успехи в учението, избират му специално училище, независимо колко далеч от дома, го подлагат на стрес и увеличават в пъти риска от появата на мигренозно главоболие.

Според друга хипотеза, мигрената е резултат от потискане на емоциите и начин, по който организмът се освобождава от сдържания гняв, страх и враждебност. Привържениците на това схващане обикновено защитават тезата си с доказателството, че много деца и възрастни, страдащи от мигрена, изпитват облекчение след психотерапевтичните сеанси.

Специалистите препоръчват още, ако вашето дете страда от мигрена, в никакъв случай да не му показвате, че e твърде крехко и чувствително, защото това допълнително задълбочава проблема. /Figurata.com