Децата астматици си плащат лекарствата

Оказва се, че от 1 юни лекарството за възрастните астматици е платено изцяло от касата, а това за деца едва наполовина. Родители от цялата страна сигнализират Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА).

„В случая се получава един парадокс – че медикаментът, който е за възрастни излиза, че е безплатен тъй като е с най-ниска референтна цена, а пък се получава разлика между детския и продукта за възрастни, който всъщност ние родителите трябва да доплатим“, разказва Диана Хаджиангелова от Асоциацията.

В комисията по позитивния списък също са получили сигнали за проблема. Обясняват, че пропускът се е получил, защото по новите правила касата плаща изцяло най-ниската цена на вид лекарство.

В случая медикаментът за деца е по-скъп от този за възрастни. Решението е, изпълнителната агенция по лекарствата да позволи отделянето на лекарството в самостоятелна група. Само така касата ще може да го изплаща напълно.

„Надявам се да го таксуваме като една техническа грешка, която да даде шанс да бъде коригирано веднага в касата, но все пак нека да не говоря и от името на касата, защото те работят по много така точни нормативни документи и се съобразяват с тях“, уточнява проф. Йорданка Узунова.

От Здравната каса обясниха, че ако корекцията на списъка се направи със задна дата и получат разпореждане от Министерството на здравеопазването ще започнат пълното плащане на лекарството.

Ако това не стане, родителите на деца с астма ще трябва да доплащат за медикамента до 1 септември. /Actualno.com