Детските страхове променят завинаги гените ни

detsaСтресът в ранна детска възраст ни прави по-податливи на него през целия ни живот.
27 ноември 2009, здраве.bg

Травмите и стресът през ранните етапи от живота завинаги променят гените в организма, а това може да се отрази негативно на поведението и умствените способности през целия живот, твърдят немски учени.

Специалистите под ръководството на Кристофър Мергатройд от Психиатричния институт „Макс Планк” в Мюнхен твърдят пред изданието Nature Neuroscience, че според техните опити и наблюдения дори за кратко отделено от майка си у новороденото се произвеждат големи количества хормони на стреса, които формират не само моментното му поведение, но и това за години напред.

“Тези промени в поведението са предизвикани от малки промени в ДНК в областта на гена, който кодира стресовия хормон вазопресин, а това премахва естественото ограничение на производството му в организма през по-нататъшния ни живот”, смятат немските учени.

Според тях, душевни травми, преживени през ранното детство, могат да се отразят на податливостта към стрес и депресия и други психологически нарушения през целия ни по-нататъшен живот.

здраве.bg