Депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации и здравни експерти участваха в парламента в кръгла маса, посветена на Европейската имунизационна седмица

Депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации и здравни експерти участваха в кръгла маса, посветена на Европейската имунизационна седмица (24 април – 1 май 2010 г.). Форумът се проведе в Народното събрание на 27 април 2010 г. и беше по инициатива на председателя на комисията по здравеопазване Лъчезар Иванов.

При откриването на дискусията Лъчезар Иванов отбеляза, че България за трета поредна година се включва в съвместната инициатива на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията – отбелязването на Европейската имунизационна седмица в дните от 24 април до 1 май 2010 г. През изтеклата година ръководството на Министерството на здравеопазването одобри промени в наредбата за имунизациите в България, с които към задължителните и към препоръчителните имунизации, съгласно националния имунизационен календар, се добавят още два нови антигена и две нови ваксини, посочи той.

В приветствието си към участниците в кръглата маса председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че днешната инициатива е поредна стъпка към изследване на онези проблемни сфери в българското здравеопазване, които все още не ни позволяват да имаме самочувствието на държава, гарантираща на своите граждани достъпно и качествено здравеопазване. Тя отбеляза, че парламентарната комисия по здравеопазване работи активно по злободневните теми като предоставя възможност да се чуят становищата и на високо ерудирана и тясно специализирана общност, и на българските граждани. Председателят на парламента посочи, че народните представители могат да облекат в законови рамки вижданията на специалистите.

Световната здравна организация препоръчва до зимния сезон 2014-2015 година в световен мащаб да се постигне 75% ваксинален обхват срещу грип, каза на форума националният консултант по епидемиология Мира Кожухарова. Тя обясни, че в България се внасят противогрипни ваксини 4,2 и 6,3 дози на 100 души население, а това означава, че трябва да се повиши ваксиналният обхват.

Не е достатъчен обхватът на населението от ваксините и причини за това са особеностите на някои групи от обществото, организационни причини, хиперинформираността на някои части от населението, финансирането, посочи по време на дискусията председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България Любомир Киров. В България средствата за профилактика, отделяни от държавата, са под 5% от средствата за лечение в доболничната помощ, заяви д-р Евгений Генев, председател на Българската педиатрична асоциация.

В кръглата маса участваха министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, д-р Ангел Кунчев от дирекция „Надзор на заразните болести” на министерството на здравеопазването, народни представители и експерти.