Депутатите приеха промени в Закона за съдебната власт и излизат във ваканция

Членовете на Висшия съдебен съвет ще носят дисциплинарна отговорност като всички магистрати. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за съдебната власт, внесени от кабинета. С поправките се урежда процедурата за дисциплинарно освобождаване от длъжност на изборен член на ВСС. Когато наказанието е освобождаване от длъжност, изборният член на съдебния съвет няма да може отново да бъде избиран.

Предложение за дисциплинарно наказание на изборен член на ВСС може да се прави от не по-малко от една пета от членовете на съвета, а административното наказание се налага от ВСС. Ако мотивът, с който е освободен, е накърняване престижа на съдебната власт, членът на ВСС не може да бъде назначен отново на съдийска, прокурорска или следователска длъжност.

Поправките бяха одобрени за десетина минути от залата, а накрая на извънредното пленарно заседание парламентарният председател Цецка Цачева благодари на депутатите за работата им през първата пленарна сесия на 41-то Народно събрание и обяви началото на коледната им ваканция. Първото им заседание през следващата година ще е 13-ти януари./DARIK news/