Депутатите обиколили 11 пъти Екватора

parlament4Депутатите обиколили Екватора 11 пъти за първите си 100 дни на власт. Избраниците на народа от всички краски са изминали общо 439 593 километра. 
Воаяжите им по света и у нас стрували на бюджета 627 637 лева. Това сочи справка за командировките на парламентаристите за първите им 100 дни работа, направена по поръчка на „Стандарт“ по закона за достъп до обществената информация.  Статистиката е за периода 14 юли – 30 октомври 2009 г. 
В челната десетка на депутатите пътешественици преобладават ГЕРБерите. Това е обяснимо, тъй като ние сме най-голямата парламентарна група, коментираха хората на Бойко Борисов. Справката обаче сочи, че най-кръстосващите пътищата са парламентаристите от ГЕРБ от Бургас. Колегите им от предишния кабинет пък само за първите 11 месеца на 2008 г. похарчиха близо 1 милион лева за гориво.  С лични и служебни автомобили, за сметка на парламента те бяха навъртели над 6 милиона км. Това прави 480 обиколки на Екватора.  В новата власт с титлата Пантелей Пътник може да се окичи Иван Вълков от Бургас. Той е на първо място с навъртени 16 740 километра. Това означава, че на всеки 5 дни Вълков се е връщал в родния си град. Следва го пак негов колега – друг бургазлия от ГЕРБ – Димитър Петров. За първите си три месеца и половина работа в парламента той е навъртял 11 200 км извън жълтите павета.  Почетното трето място на пътешествениците е за лидера на РЗС Яне Янев, който е избраник от Благоевград и е навъртял 10 735 км. Следва го Стоян Гюзелев от ГЕРБ. Той също е бургазлия и има в сметката си 10 690 км. Други двама негови съграждани и съпартийци – Пенко Атанасов и Иван Алексиев, са се отчели с пропътувани съответно 8400 и 8280 км.  Ваньо Шарков от Синята коалиция има 8375 км за първите 100 дни на кабинета „Борисов“. Той е избраник от Велико Търново. На осмо място е Десислав Чуколов от „Атака“ с избирателен район Плевен. Той има изминати 8240 км. Във врата му диша лидерът на Синята коалиция Мартин Димитров. Въпреки че избирателният му район е от София, Димитров е сколасал да навърти почетните 8069 км. Явно ще се окажат верни приказките на негови колеги, че километражът е навъртян покрай битката за лидер на СДС, която се проведе преди седмица. Тогава синият шеф бе обвинен, че обикаля цяла България, за да търси подкрепата на сини фенове, или със служебна кола на „Раковски“ 134, или с парламентарна лимузина. 
Драгомир Стойнев от Коалиция за България пък е само с 40 изминати километра. Двама ГЕРБери пък оглавиха и друга класация – на спестовниците. Шуменските депутати Ивайло Тошев и Красимир Минчев се прибират в родния си град с личните си автомобили и не ползват държавни пари за бензин.
Автопаркът на Народното събрание разполага с общо 116 коли, като 55 от тях са мерцедеси, а 23 – БМВ-та. „Стандарт“ научи, че звеното си има нов шеф, който се казва Свилен Стоянов. Той зае мястото на Петър Енев, в чиято служебна каса ГЕРБери спипаха 60 000 евро.
Милена Минчева

в-к Стандарт