Депутатите вече гласуват с пръстови отпечатъци

Депутатите проведоха първото си гласуване с новата система с биометрични данни. Председателят на парламента Цецка Цачева се похвали, че то е успешно, макар някои от избраниците да имаха затруднения. Според народни представители от опозицията гласуването по новата система е унизително и прилича на полицейщина. С акцията председателят на парламента Цецка Цачева цели да спре гласуването с чужди карти – практика, с която до момента нито едно Народно събрание не успя да се справи.

Миналата седмица депутатите, които редовно присъстват на парламентарните заседания, дадоха биометрична информация от три пръста – палец, показалец и среден пръст. Подробно упътване за гласуване с новия пулт получиха народните представители в четвъртък. Ако данните от първия пръст не са разпознати, се поставя вторият, а ако отново има грешка – третият. В случай, че нито един от пръстите не е разпознат, неидентифицираният депутат отново ще трябва да разчита на крайника си и да сигнализира на системния оператор в залата с вдигане на ръка.

Ето какво мнение изрази Рамадан Аталай от ДПС: „Взеха ни отпечатъци от три пръста. Имах чувството, че гласувам с четвърти пръст, защото явно сутринта много съм си измил ръцете. Системата е добра, не знам защо я въведоха, но по принцип, ако е за това да се унижи народният представител, постигнаха го – да те преброяват всяка сутрин, да минаваш през преграда като някои животни, които ги карат да се стрижат, след това да седнеш на мястото си и всеки ден да се сещаш, че ти взимат пръстови отпечатъци, смятам, че и на вас няма да ви е приятно“.

Любен Корнезов от левицата пък заяви: „Разбира се, че е унизително. Това е парламент. Като влизаш в парламента, трябва да се чекираш, след това като излизаш да се речекираш, вътре – с пръстови отпечатъци, сякаш сме престъпници. Въобще не ми се идва на работа. В парламента трябва да има творчество, дискусии, размяна на мнения, а ние – с кой пръст ще се регистрирам, с кой няма. Това е казарменска, полицейска работа“.

За новата система за гласуване с биометрични данни Цецка Цачева каза: „Ако някой от тях се чувства по този начин, то това им усещане е в изпълнение на законова норма. Това не е прецедент, редица национални събрания гласуват по този начин. Никакво затруднение няма за нито един от народните представители, така че мисля, че стартирахме успешно“./DarikNews/