Денят на Васил Левски бе отбелязан от българите в Молдова

На 19 февруари 2010 г. посланикът на България в Молдова Георги Панайотов посети с. Паркани в Приднестровския регион на Република Молдова, където положи венец пред паметника на Васил Левски. Деца от I – во СОУ, с класен ръководител Нонка Цанева изнесоха програма отразяваща бележити моменти от живота и делото на Апостола. По време на посещението в с. Паркани посланик Панайотов осъществи срещи с кмета Петр Николаев и с администрацията на селото. Той посети трите училища и се запозна с нивото на изучаване на български език и проблемите на учениците от българската общност там.

Проведена беше среща с ректора на Тирасполския държавен университет Степан Берил (от български произход) и беше представена дейността на българския културен център към университета. От страна на ръководството на университета беше изразено желание за засилване изучаването на българския език и командироване на преподавател от България. Бяха набелязани мерки за активизиране на диалога, като предстои от университета да бъдат изпратени конкретни предложения в тази насока.

На същия ден в с. Твърдица се проведе церемония по полагането на венци пред паметника на Васил Левски. На церемонията присъстваха кметът на с. Твърдица Иван Желяпов, председателят на Научното дружество на българистите в Молдова проф. Николай Червенков, ученици от Музикалния колеж.

По повод 137-та годишнина от обесването на Апостола на свободата в лицея „Васил Левски” в Кишинев се състоя тържествена церемония.