Демонтаж или почистване на ламинат

Демонтаж или почистване на ламинат зависи от случая

Ламинираният паркет е непретенциозен в почистването, но въпреки това, е необходимо да се знаят някои от важни неща, при полагането на грижи за него. Предимно ежедневното почистване на ламината става чрез помощта на прахосмукачка или добре изцедена стирка, при условие, че няма налепени замърсявания и петна. Основният слой на ламинираният под се състои от дървесина, затова трябва да се отчета някои проблеми, свързани с излишното използване на вода.

Повечето производители на ламинатен паркет отделят особено внимание на неговата влагоустойчивост. Покритието с такива свойства може да се използва в помещения с висока влажност, например – в баните. Особено важно, при закупуване на ламинат е да обърнем внимание на шевовете и да изберете покритие с типово „безшевно“ съединение. Защитните свойства на ламината с времето се изтриват, ако не се обърне достатъчно внимание и грижи за него. В качеството си на защитен слой често се използва восъково покритие. Най-честите повреди върху ламината се явяват замърсяванията. Те възникват в местата на голямо механично замърсяване, като в магазини, където постоянно минава голям поток от хора. Знаейки способите за избягване на такива повреди, може значително да увеличите срока на експлоатация на ламинатното покритие. За решение на подобен проблем се използват специални средства, които скриват много дълбоки пукнатини. Един от проблемите свързани с ламината се явява неговото скърцане. Такива последствия могат да се появят в резултат на  неправилна експлоатация. В този случаи изхода е един – поръчайте фирма за изхвърляне на стари мебели, демонтаж и извозване на ламинат и подови настилки. Момчетата предлагат демонтаж на развален паркет, събиране, товарене и извозване до депо.

Премахване на различни петна от ламината

Не всички замърсявания могат са оставят петно върху ламинирания под, като някои после оставят следи, от които може да се избавите много просто, ако знаете, как това се прави. Ето няколко съвета по премахване на петна от различен произход.

Следи от алкохолни напитки може да се премахнат с обикновена кърпа, напоена с топла вода с почистващо средство. Този вариант помага, но не във всички случаи и тогава може да се използва кърпа, предварително напоена в спирт. Петната от мазнина се отстраняват с няколко етапа. Отначало следва да се „замразят“, за което се използва лед. Замръзвайки петното то се маха пластмасова стъргалка, която не е толкова остра, за да не надраска повърхността на пода. Остатъка от петното се премахва с помощта на миещ препарат. Ако върху ламината попадне чернилка, желателно е да имате под ръка средство за нейното махане. Ако такова няма, то може да изпробвате да отстраните петното с познатите миещи средства. Борбата със следи от маркер и дъвка много си прилича. В някои случаи е нужно да се използва пропита с уайт-спирит тъкан. Когато нищо не помага срещу борбата с упоритите петна пак се налага демонтаж на отделни части или цялостен демонтаж на ламинат. Ако нямате опит в демонтирането и ако нямате собствен транспорт се обърнете към специализиран екип за демонтаж и извозване с камион. Добре е да предупредите бригадата да са с калцуни, чисти ръкавици и дрехи освен ако в момента в жилището не протичат други мръсни ремонти дейности.

Само в случая с маркера това се прави от самото начало, а дъвката отначало се маха със стъргалка от пластмаса, а след това повърхността се третира с тъкан пропита с уайт-спирит. Ако върху повърхността на пода попадне лак за нокти, то това може да се почисти с помощта на абразивен прах, гъба и топла вода. В този случаи главното е да не втривате праха много силно, защото можете да повредите повърхността на пода. Особено често това се случва, ако става на въпрос за скъп модел ламинат.

Някои съвети за съхранение повърхността на ламината

В процеса на ежедневно почистване на ламината е достатъчно да се използва „сухо“ почистване, т.е. измете или минете с прахосмукачка пода. При използване на прахосмукачка следва да използвате специална приставка за почистване на твърдото покритие.