Делото „Борлиски“ е отлагано 5 пъти от ВТАС

sud2-1 (1)Делото за убийството на студента Мартин Борилски е отлагано пет пъти във Великотърновския апелативен съд (ВТАС). Това коментира пред Пламен Стоилов, председател на комисията към ВСС, която следи делата с особен обществен интерес, предаде репортер на БГНЕС.

Стоилов даде информация за проверка извършена от група от Висшия съдебен съвет за хода на делото след неговото връщане от Върховния касационен съд. На 30 ноември 2009 група от ВСС, включваща членовете Иван Колев, Пламен Стоилов и Светла Йорданова, от отдел „Връзки с обществеността“ на ВСС е извършила проверка на делото „Борилски“ в Апелативен съд – Велико Търново. На 3 август 2009 година повереникът на частния обвинител и гражданския ищец не се е явил. От него е постъпила молба да не се дава ход на делото, защото е в планиран отпуск извън страната. Молба е постъпила и от един от адвокатите на подсъдимия Георги Желязков, който също е поискал да се отложи делото. Стоилов посочи, че подсъдимият е имал друг защитник и това не е станало причина за отлагане на делото. На 17 септември в закрито заседание е назначена повторна съдебно-медицинска експертиза поради това, че две от вещите лица са пенсионери и са с влошено здравословно състояние. Констатациите от проверката е, че делото е насрочвано в сравнително кратки срокове и са извършвани ритмични професионални действия. Проверката е установила, че отсъствието на защитниците не е ставало причина за проваляне на заседания.
Основният фактор, който забавя производството са действията и бездействията на вещите лица, посочи Стоилов. Той посочи, че не желае да обвинява никого и че неговите думи не трябва да се приемат, като обвинение, а че констатира фактите. Стоилов посочи, че вещите лица осъзнават високата си отговорност за изхода на наказателния процес, защото на база на техните заключения се постановяват присъдите. Стоилов посочи, че вещите лица също четат вестници и по някакъв начин са подложени на натиск, осъзнавайки значиостта на делото. „По тази причина аз останах с впечатление, че някои от вещите лица желаят да се дистанцират от случая“, заяви Пламен Стоилов. По думите му те посочват влошено здравословно състояниео и напреднала възраст, посочва се и служебна ангажираност на експертите. Стоилов посочи, че във втората фаза на делото няма съществено забавяне. Стоилов, посочи че съдията е предприел всички действия делото да приключи делото в разумен срок. До момента делото е отлагано пет пъти. Следващото заседание е насрочено за 11 януари 2010 година и Пламен Стоилов е получил уверения, че делото ще приключи до края на януари. Комисията проверявала делото е взела решение, ако делото „Борилски“ не приключи до средата на януари да бъде извършена още една проверка в края на месец януари. По думите на Пламен Стоилов задачата на комисията не е да търсим вина на всяка цена.
Общо четири вещи лица са били причина за забавяне на делото. Две от вещите лица са декларирали пред съда, че са ангажирани в учебния процес. Друго вещо лице уведомява, че поради заболяване на вените на долните крайници не може да се яви в съдебна зала. Постъпила е молба и от четвърто вещо лице е, че е пенсионер на 76 години да бъде сменен с друг експерт.
БГНЕС припомня, че на 18 май Върховният касационен съд (ВКС) върна на Апелативния съд във Велико Търново за ново разглеждане делото за убийството на Мартин Борилски. 24-годишният студент по право бе убит преди осем години в апартамента си в Париж. Той бе прободен повече от 90 пъти, с тъп предмет бяха натрошени лицевите му кости.
Подсъдимите по делото – Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона, бяха оправдани от първите две инстанции.
В мотивите за връщане на делото магистратите са посочили, че редица противоречия опорочават решението на съдиите от Велико Търново, тъй като разкъсват последователността на направените изводи относно деянието, авторството и виновността, и пряко се отразяват на крайния изход на делото.
Освен липсата на мотиви апелативният съд е допуснал и съществени нарушения на процесуалните правила за допускане, събиране, проверка и анализ на доказателствата и доказателствените средства, според ВКС. В нарушение на принципа за издирване на обективната истина и произтичащото от него изискване за обективност, всестранност и пълнота на изследването са изключени от анализа редица обстоятелства, които са свързани с версии, различни от представената от подсъдимите, смятат върховните магистрати. Не е изследвано и финансовото положение на подсъдимите след 18 юли 2000 г. Вместо това въззивният съд априорно е изключил възможността подсъдимите да имат мотив за убийството на Борилски с аргументи извън правото, като се е позовал на репутацията на учебното заведение, в което са учили, пишат в мотивите си магистратите. Според тях тежко нарушение е допуснал Апелативният съд в разсъжденията относно доказателствата, представени по делото след използване на специални разузнавателни средства. /БГНЕС