Дежурни ветеринари приемат сигнали за нарушения по празниците

Инспекторите от Държавния ветеринарно-санитарен контрол към Националната ветеринарномедицинска служба ще приемат сигнали за нарушения по коледните и новогодишните празници, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. В почивните дни гражданите ще могат да подават сигнали за нередности по телефона към дежурните ветеринари във всяка от 28-те регионални ветеринарномедицински служби в страната.

Инспекторите от дирекция „Държавен ветеринарно-санитарен контрол“ направиха 1804 проверки през миналата седмица за безопасността на храните от животински произход в търговската мрежа в страната. Контролните органи съставиха общо 47 акта за нарушения на изискванията за продажба на храни от животински произход. Липса на документи за произход на храните, неспазване на изискването за разделно съхранение на храни, неспазване на температурния режим на съхранение, пропуски в системите за самоконтрол в обектите са най-честите нарушения сред търговците в магазини и заведения.

Продължават засилените проверки в магазините и заведенията за обществено хранене преди коледните и новогодишните празници. Експертите съветват потребителите да проверяват срока на годност на продуктите и да следят за скъсани и замърсени опаковки.

Ветеринарните инспектори припомнят, че е задължително изследването за трихинелоза на месото от закланите домашни свине за собствена консумация. Трихинелоскопирането ще се извършва от дежурните служители. Свинското месо в търговската мрежа преминава през задължителен ветеринарен контрол за трихинелоза още в кланиците./DARIK news/