Девет са задържани в хода на операция „Факирите”

До момента са проверени десет адреса на територията на София и няколко областни дирекции в страната

Девет са задържани в хода на специализираната операция по линия на противодействие на противозаконното отнемане на автомобили с кодовото название „Факирите”. В операцията участват екипи на Главна дирекция „Криминална полиция”, ГДБОП, СОБТ, СДВР и областните дирекции Благоевград, Монтана и Плевен. Проверени са десет адреса.
На етапа са задържани: С.Я. /34 г./, известен с прякора Дългия, криминално проявен за противозаконно отнемане на автомобили и застрахователни измами; Ц.В. – Синигера /27 г./ – криминално проявен за противозаконно отнемане и изготвяне на фалшиви документи за автомобили; Ц.П. – Мечката /27 г./ – също с регистрации за противозаконно отнемане на автомобили; Б.К. /39 г./, известен като Младежа. А.Г. – Енота /33 г./; Л.А. /39 г./, П.М. /31 г./ – Пуйко, Е.З. /37 г./ и К.Н. /33 г./.
На претърсените адреси са намерени голямо количество документи за регистрация на автомобили, договори за покупко-продажба, пълномощни, компютърни конфигурации, инструменти за отключване и привеждане в движение на колите. Групата е структурирана изключително добре, някои от участниците в нея са имали ангажимента да осигуряват гаражи, където са укривани автомобилите – предмет на престъпно посегателство, други са изготвяли неистински документи за регистрация.
В хода на операцията са намерени и иззети два автомобила – Ауди А4 с интервенция по рамата, откраднато през 2009 година в София, и Мерцедес 220 CDI с несъответствие в документите за регистрация, както и множество чужди и български регистрационни табели.
Операцията продължава.
Паралелно с нея се провежда и специална операция на ГДБОП и СДВР за привеждане в известност и профилактиране на криминално проявени лица от силовите структури на организирани престъпни групи, известни като „силоваци”.