Деветокласничката Яна Асенова от Русе получи награда от международен фотоконкурс в Тайланд

Деветокласничката от Математическата гимназия в Русе Яна Асенова стана най-младата участничка, отличена с награда от международния фотоконкурс на тема: „Да, ние вярваме в междурелигиозния диалог,” организиран от тайландското Министерство на външните работи в рамките на АСЕМ – срещите Азия-Европа. Тайландският министър на външните работи Касит Пиромия лично връчи наградите на победителите на церемония в Банкок. Младата българка беше поздравена за успеха си от посланика на България Камен Величков и от директора на дирекция „Азия, Австралия и Океания” в МВнР Ангел Орбецов, както и от много дипломати и гости на проявата.

Церемонията по награждаването се състоя в Центъра за култура и изкуства в Банкок, където до 14 февруари 2010 г. ще са  изложени фотографиите на повече от 100 автори от над 20 страни.

Яна Асенова е сред десетте българи, участвали в конкурса, проведен в рамките на културния и междурелигиозен диалог – една от приоритетните сфери на сътрудничество между страните от Азия и Европа във формата АСЕМ. Тя получи отличието си заедно с останалите наградени професионални фотографи в конкурса, с които ще  участва в специално посещение на културни и исторически забележителности в Банкок и древната столица Аютая. По покана на организаторите, Яна ще предостави част от снимките, направени по време на престоя й в Тайланд, за колекцията на инициативата на АСЕМ за междурелигиозен и междукултурен диалог.