Две нарколаборатории за отглеждане на канабис разкриха в Габрово и Велико Търново

droga канабисСпециализираната полицейска операция е проведена вчера от служители на областните дирекции Габрово и В.Търново под прякото наблюдение на прокуратурата. Към 10.30 часа спецполицаите атакували сграда на бивша почивна база на ОбС-Севлиево край с.Младен, ползвана под наем от П.П./36г./ от Севлиево. Там, в две помещения в приземния етаж, те попаднали на  специално оборудвана лаборатория за целогодишно отглеждане на марихуана. Стаите били снабдени с кварцови лампи, работещи при определен режим за развитието на растенията, със система за вентилиране на въздуха и за сушене на стръковете. В помещенията имало и препарати за наторяване на почвата, за повишаване на качеството на наркотичното вещество.
Малко по-късно около 15.30 часа е задържана и приятелката му – Г.М. /20г./ от Кърджали. Тя била спряна от полицейски служители в Севлиево, докато управлявала личния си автомобил “Мазда”. В колата те открили кашон с 1.700 кг марихуана. При последвалите процесуално-следствени действия в жилище в Севлиево, обитавано под наем от двамата, разследващите установили, че една от стаите също била оборудвана за отглеждане на канабис – намерени са приспособления, торове, семена, кварцови лампи и саксии със засята марихуана. Иззети са общо 1039 саксии,  и растителна маса  с общо тегло около 15 кг.
Двамата са задържани и срещу тях е започнато досъдебно производство по чл. 354 “а”и чл. 354 “в” от НК.

ОДМВР-Габрово припомня,  че от началото на годината на територията на Габровска област са иззети 45 кг марихуана, 3.574 кг амфетамини, 127 грама хероин, грам кокаин и 40 л прекурсори. Задържани са 52 -ма, образувани 40 досъдебни производства.