Двама са задържани за убийството в Лакатник

Установяването и задържането на авторите на тежкото престъпление стана факт в резултат на усилията на криминалисти от ОДМВР-София и РУ-Своге със съдействието на колегите им от областните дирекции в Монтана и  Враца и под наблюдението на Софийската окръжна прокуратура

След упорита денонощна работа криминалисти от ОДМВР – София и РУ-Своге разкриха бруталното убийство на 84–годишната жена от с. Гара Лакатник, извършено в неделя вечерта. Установяването и задържането на авторите на тежкото престъпление стана факт със съдействието на колегите им от областните дирекции в Монтана и  Враца.
Подробности за тежкия инцидент бяха оповестени на пресконференция в ОДМВР-София от генералния комисар на МВР Калин Георгиев, директора на областната дирекция комисар Тодор Илиев и наблюдаващия прокурор Нели Сигридова от Софийска окръжна прокуратура.
На 18 октомври вечерта в РУ – Своге сигнал за две разбити жилища в кантон подала дежурната ръководителка движение на гарата. Пристигналите на адреса полицаи установили, че вратата на втория етаж е взломена. Вратата на жилището на първия етаж, обитавано от възрастната жена, не била заключена, а по стената имало следи от кръв. Полицаите забелязали и кървави петна, предвидливо замаскирани с изсъхнали цветя. По пътеката, която водела до стръмен скат над р. Искър, имало следи от влачене, които свършвали близо до реката. На мястото пристигнала дежурно-оперативна група от областната дирекция.  Криминалистите след около 3 км от местопроизшествието забелязали човешко тяло във водите на реката. То било извадено с помощта на екипи на “Гражданска защита” и РСПБЗН. При извършената аутопсия е установено, че травмата по главата на жертвата е причинена от удари с твърд тъп предмет.
Разследващите започнали разпити на живеещи в околността жители. В хода на проверките били установени свидетели, които същия ден забелязали непознат мъж, движещ се по ж.п. линията в района на Гара Лакатник.
Полицаите получили точна информация за външния вид на непознатия и я подали на колегите си в РУ –Мездра. Мъжът, отговарящ на описанието, бил задържан от полицаите в с.Елисейна. Установена била самоличността му – Г.К. /24/ от Монтанско, известен на полицията. По-късно бил заловен и неговият съучастник – Ц.Б./27г./. В хода на разследването станало ясно, че двамата били заедно, когато забелязали възрастната жена в двора на къщата й. Мъжете я издебнали в гръб и започнали да я удрят жестоко по главата и тялото с  дърво. Когато се убедили, че жената е мъртва, влезли да тършуват в къщата, не намерили пари и взели парче хляб. После решили да скрият трупа на убитата жена, съблекли дрехите й, завлекли го и го хвърлили в реката. След това хладнокръвно покрили петната от кръв по двора с изсъхнали растения и си тръгнали поотделно.
Двамата мъже са задържани с постановление на Софийска окръжна прокуратура за 72 часа. Днес те са били разпитани пред съдия. Назначени са множество експертизи. Пред криминалисти те признали извършването на други кражби на територията на Софийска област и столицата. Разследващият екип продължава работата по случая.
Образувано е досъдебно производство.
Прокурор Сигридова подчерта, че разкриването на жестокото престъпление е пореден пример за чудесното взаимодействие с ОДМВР-София и е резултат от денонощната работа съвместно с оперативни работници и дознатели.