Двама души са блокирани в лавиноопасни места в Пирин

Сноубордист и дете скиор са били блокирани по улеите към река Дамяница в Пирин, съобщиха от Планинската спасителна служба. Двамата не са затрупани, но са на лавиноопасни места, от които не могат да продължат сами. Планинските спасители от Банско са стигнали до детето и го извличат с въжета. Друга група са достигнали до сноубордиста и се подготвя за неговото извличане с помощта на въжета и опорни установки.

Сигналът за бедстващите е получен в 13.35 часа, като по първоначална информация и двамата са без травми или контузии. Ето какво каза дежурният от Планинската спасителна служба:

„Детето вероятно вече е извадено, а пък сега се организира изваждането на сноубордиста, защото той е доста по надолу, на по-трудно място. Там се охраняват пистите и колегите са малко“

А условията за ски как са днес?

Времето не е много хубаво, облачно и мъгливо е. Детето сигурно се е изгубило, това е наше предположение, докато за сноубордиста е ясно – те си търсят своето. За утре прогнозата е подобна на днес, така че за ски по курортите и пистите ще става, но за преходи в планините, за преходи на туристи, скиори обстановката е много опасна, още повече, че падна някаква нова снежна покривка и затова трябва много внимателно да се преценява“.

ПСС предупреждава скиори и туристи, че снежната обстановка е изключително опасна за каране на ски и сноуборд извън обработените писти, както и за туристически преходи над гористата част на планините./DarikNews/