Упражнения за разтягане

Да се разтягаме с удоволствие

Изящни, съвършено координирани и красиви движения – ето някои от отличителните белези на грациозните хора. Те могат да станат и ваши, стига да се заемете със стречинг, който освен всичко останало, ще ви направи и по-издръжливи на стрес, умора, сезонни заболявания.

Сигурно сте наясно, че именно мускулите поддържат костната система, управляват ставите и отговарят за общия тонус на организма. И колкото са по-еластични, толквоа по-добре за вас. От което следва, че ако редовно правите упражнения за разтягане, ще постигнете блестящи резултати на няколко „фронта“:
– Ще се движите по-свободно. По простата причина, че напрегнатите ви мускули няма да притискат ставите и движенията ви ще имат по-голям размах;
– Ще се научите да „разпускате“ пълноценно. Ако тялото ви е сковано, няма да постигнете усещането за лекота, колкото и време да прекарвате в легнало положение на дивана с надеждата да отдъхнете;
– Няма да се оплаквате от крампи. Тренираните мускули са пластични и в тях няма никакви уплътнявания, които могат да притиснат кръвоносните съдове или нервните влакна.
– Ще избегнете битовите травми. Да вземем за пример една банална ситуация – неволно стъпвате накриво, вследствие на което се стига до изкълчване на глезена или до разтягане и дори до скъсване на сухожилие. Но ако тялото ви е достатъчно гъвкаво, ще се отървете само с лека уплаха и в краен случай със счупен ток на обувката;
– Няма да страдате от мускулна треска. Ще може да работите тежка работа без да се схващате и без да ползвате хапчета против мускулна треска. Разтягането създава допълнителен запас от кислород в мускулите, който пък свежда до нулата количеството на виновната за проблема млечна киселина.

Упражнения за разтягане

Упражнение 1
Изправете се, разтворете крака на широчината на плещите. Наклонете торсна си напред, изпъвайки двете ръце, и после надясно, изнасяйки лявате нагоре. После се наклонете по същия начин напред и наляво, повдигайки дясната ръка 3 пъти. Най-често срещаната грешка: накланяте се не точно встрани, а леко напред – така натоварвате кръста, а не мускулите, разположени в областта на талията.

Упражнение 2
Разтворете крака колкото се може по-широко и сложете ръце на талията. Изпълнявайте плавни полуприсядания ту на единия, ту на другия си крак, без да забравяте, че гърбът ви трябва да е абсолютно изправен. 10 пъти. Най-често срещаната грешка: стараете се да приклекнете максимално ниско. Същността на движението не е в това – достатъчно е да почувствате как се изпъват бедрените ви мускули.

Упражнение 3
Седнете на пода и изнесете крака пред себе си – пръстите са в контрашпиц. Вдишайте, а после на издишане се наклонете напред, хвашайки с ръце глезените. 5 пъти. Можете да правите упражнението всяка сутрин, преди да станете от леглото. Най-често срещаната грешка: заобляте гърба, вместо да се „сгънете“ на две, притискайки корем към краката.

Упражнение 4
Седнете на пода и разтворете крака така, че да образуват тъп ъгъл. На всяко издишване се накланяйте последнователно към единия си крак, към другия и напред. 10 пъти. Най-често срещаната грешка: правите резки пружиниращи движения. Всъщност всеки наклон трябва да е плавен и бавен.

Упражнение 5
Легнете на хълбок и се подпрете на лакът. Сгънете крака, оставащ отгоре, в коляното и започнете да правите с него максимално широки махове. После повторете същото, но с изпънат крак. Обърнете се и постъпете по същия начин от другата страна. По 10 пъти.
Най-често срещаната грешка: извивате торска при всеки мах и натоварвате съвършено ненужно гръбначния си стълб.

Упражнение 6
Легнете по корем, сгънете крака в коленете, хванете с дясната ръка дясното си стъпало (или глезен), с лявата – лявото. Извивайки се, повдигнете ръце и крака, като се стараете тялото ви да заприлича на изпънат лък.
Най-често срещаната грешка: разтягате се не нагоре, а встрани.

Упражнение 7
Седейки на пода, сгънете крака и долепете ходила, разполагайки ги възможно най-близо до тялото. В това положение се опитайте да спуснете коленете на пода. Можете да си помагате с ръце.
Най-често срещаната грешка: забравяйте да следите за осанката си – гърбът ви трябва да е изправен.

Стречингът е най-добрата профилактика на отлагането на соли на тежките метали в организма.

Упражнение 8
Коленичете, после седнете така, че петите ви да се окажат от двете страни на дупето. Кръстосайте пръстите на изпънатите си ръце и плавно положете гръб и теме на пода. Ако ви е трудно, отпуснете се назад, подпирайки се на лакти и с всеки изминал ден намалявайте разстоянието между себе си и пода.
Най-често срещаната грешка: напрягате мускулите си, вместо да ги отпуснете напълно.