Да се преборим с акнето

Единствена причина за възникването на акнето не е открита. Според медицината може да се говори за комплекс от причини, водещи до това заболяване. Това може да бъде нарушение на хормоналния статус, в частност повишение на нивото на мъжките полови хормони, наследствена предразположеност, нарушение на местен имунитет.

В резултат на въздействието на тези фактори се увеличават мастните жлези на кожата. Те започват да работят по-активно, отделяйки твърде много мазнини. Самата кожа става мазна, започва да блести и по нея добре се виждат разширените пори.

Освен това значително се увеличава количеството на мъртвите люспички по повърхността на кожата. Те се натрупват в порите, запушват ги, окисляват се от кислорода и придобиват тъмна окраска. Така се образуват отворените комедони, известни като „черни точки“. В порите под тях се размножават особен вид бактерии, които променят състава на кожните мазнини.

Борбата с акнето трябва да започне с анализ на хормоните. Ако той показва повишено ниво на тестостерон, трябва задължително да се консултирате с гинеколог-ендокринолог, който ще ви помогне да коригирате хормоналния фон. Положителен резултат дава и лечението с антибиотици, но тяхното ползване може да доведе в някои случаи до дисбактериоза. Затова най-разпространеният и ефективен начин за борба с акнето остава неговото почистване.

Целта на почистването на акнето е да се отстрани огнището на възпаление. Отстраняването на комедоните става с ръце, метална лъжичка, игла и водна пара. Червените петна след почистването на лицето се запазват няколко дни, а желаният ефект настъпва след около седмица.

Ако кожата на лицето е твърде чувствителна и вие зле понасяте процедурата по класическото премахване на акнето, направете вакуумно почистване. Това е абсолютно безболезнена процедура, която се провежда с високоактивни препарати. Мъртвите клетки от кожата се отстраняват с помощта на пилинг. Кожата се затопля със специален лосион, който създава ефекта на сауната за 30-40 минути, като не лишава кожата от влага. Почистването става със стъклена тръбичка, включена към вакуумен апарат. След това се прави маска, свиваща порите.

Специалистите съветват хората с мазна кожа да не използват сапун и почистващо мляко. Те трябва да си изберат специално почистващо средство за мазна кожа и да се мият само с него. Освен това на тях са им необходими овлажняващ крем и маска, свиваща порите.

Диетите могат да повлияят косвено на състоянието на кожата, но те не могат да излекуват акнето.Слънчевият загар действа като тонален крем, той прикрива зачервените места и неравностите по кожата, но ултравиолетовите лъчи разрушават клетките на кожата, отслабват нейния имунитет и това води до силно изостряне на акнето с настъпването на есента. Затова задължително по време на слънчевите бани трябва да се използва слънцезащитен крем и да се избягва най-силното слънце. /chudesa.net