Да почистим кухнята и грижа за електроуредите

Уред за изсмукване на мазнини

Кухнята трябва да се чисти и поддържа ежедневно, за да е спретната и чиста, подходяща за приготвянето на храна, а и приятна за работа. Сигурно си мислите, че ви чака много труд? Ами не, просто е нужно постоянство и лесно и бързо ще успявате да се справяте.

1.Най- напред започвате чистенето на готварската печка, тъй като е най- замърсената в цялата кухня. Излъскайте със разтвор от сода и топла вода, а копчетата на котлоните и дръжката на фурната изтъркайте със сапунен разтвор и обезмаслител. Фурната отвътре е много мръсна и омазнена, но какво да се прави – ако не искате да е толкова мръсна, може да използвате пликове за печене или да покривате с готварско фолио печивата.

Демонтиране на кухненски в кухнята

  1. Следва мивката – при нея микробите и мръсотиите са наравно като в тоалетната чиния! Измийте с топла вода и препарат за чинии, след това за дезинфекция минете с оцет или лимон, след което забършете с кухненска хартия и бадемово масло, което ще полира и изолира от натрупване на плесен в мократа среда.
  2. Миялната машина и пералнята трябва да се почистват много често, тъй като се натрупва много котлен камък от водата и бързо се повреждат и се превръщат в ненужни вещи. Почистването става, като направим воден разтвор на сода (1лъжица в чаша вода) и изтъркаме отвътре с гъбичка. След което пускаме режим на празен ход с препарат. Пералнята бършем в отделенията за прах и омекотител, отвътре обръщаме внимание на уплътнението и стъклото на вратичката. Изпускаме водата през филтъра.
  3. Хладилникът размразяваме и избърсваме всички отделения и етажерки с разтворен оцет и вода с гъбичка и подсушаваме с кухненска хартия.
  4. Микровълновата фурна се почиства много лесно, като сложим купичка с нарязани цитрусови плодове и завъртаме за 5 минути. Ако все пак нямаме, може да използвате разтвор от оцет и вода или лимонов сок и вода. След това само избърсваме и е готово.

6.Шкафовете и плотовете избърсваме много лесно с вода и препарат за чинии и излъскаме с гъбичка. Подсушаваме с кърпа и сме готови.

 Неприятните миризми от пържено или печене (особен риба) много лесно се отмирисват с аромат на ванилия. Слагате на котлон купа или тенджера с вода и изчаквате да заври. След това разтваряте прахче ванилия. Изчакайте 5 минути и след това спрете котлона.

Всичко става бързо и лесно и много ефективно, грижете се за кухненските уреди, за да не се амортизират бързо, защото след това е много трудно да търсим заместители на иначе вярно служилите ни уреди. Налага се да се мъчим да правим  демонтаж, да ги изнасяме от къщи и да ги изхвърляме. Има различни фирми с хамали, които имат собствен транспорт за изхвърляне на мебели и неработещи електроуреди.