Да поглезим краката

Въпреки, че стъпалата са една от най-незабележимите части от тялото (особено за мъжките очи), те се нуждаят от всекидневни грижи – също както и миенето на зъбите. За да поддържаме краката си в оптимално състояние, не е достатъчно да спазваме само елементарните правила за хигиена. Необходими са по-специални грижи поне от време на време, без да е задължително посещаването на козметичен салон.

Кожичките около ноктите се нуждаят периодично от намазване със специално средство, което да ги омекоти, за да могат по-лесно да бъдат отстранени. Стъпалата трябва да се намазват с овлажняващ и омекотяващ крем, а след това да се масажират.

Необходимо е да се използват средства, които са предназначени специално за крака и притежават редица специфични свойства – антибактериални, противовъзпалителни, омекотяващи и т.н. Хората, които често посещават сауна и басейн, трябва да имат ползват и средства, които да противодействат на появата на гъбички, защото високата температура и влажността стимулират развитието на инфекцията.

Ноктите трябва да се изрязват редовно (поне веднъж на 2 седмици) с помощта на ножичка или нокторезачка. Ъгълчетата не трябва да се закръглят, за да не се враснат в кожата. Ако е необходимо те могат да се изпилят и да се лакират с безцветен лак, който предпазва ноктите от гъбички и механично увреждане.

Ноктите могат да се полират с т.нар. пила за полиране, която при добрите марки е покрита с коприна или копринени конци. Полирането трябва да се прави, когато ноктите са сухи, за да не се увреди естественият защитен пласт под тях.

Всички тези процедури, разбира се, носят гръмкото название „педикюр“, което в превод от латински означава буквално „лечение на стъпалата“. Тази процедура трябва да се извършва 1-2 пъти месечно у дома или в козметичен салон.

В салоните за красота предлагат най-често 3 вида педикюр: класически, апаратен и спа.

Класическият педикюр е идеален за привеждането в ред дори на най-занемарените крака. Той може да се направи и у дома, но без масажа на стъпалата, върху които се намират биологически активни точки, способстващи за доброто здраве и необикновената лекота на мислите.

Професионалистите ще ви помогнат и при проблеми с мазолите или загрубялата кожа. Единственият ви помощник в самостоятелната борба с мазолите могат да бъдат специалните пластири, които се предлагат в аптеките.

Апаратният (наричан още сух) педикюр включва шлифоване на загрубелите места и ноктите с помощта на апарат, който прилича на бормашина. Неговите достойнства са доста убедителни – дори най-грубите крака стават меки и нежни, а ноктите, дори никога през живота си да не са „виждали“ педикюр, се обработват лесно и качествено. Процедурата завършва със специален масаж на стъпалата.

Спа-педикюрът включва допълнителни грижи за кожата на краката, масаж и ароматерапия, но той не е подходящ за краката, които са били занемарени. Кожата на краката се обработва с лосион, гел, почистващи и овлажняващи маски, масла. Това е най-приятната за краката процедура, която прави тяхната кожа особено мека.

Ноктите могат да разкажат много за здравето на човека. Те реагират с промени във външния си вид и цвят на тежки заболявания, нарушения в обмяната, недостиг на полезни вещества, а също така на неврологични, ендокринни или съдови проблеми:

– Сините нокти са един от симптомите за сърдечна недостатъчност или проблем с белите дробове, който възниква поради недостиг на кислород в кръвта. Незабавно потърсете помощ от лекар.

– Ноктите се разслояват, ако се пилят с метална пила или при търкане по сух предмет. Те трябва да се режат във влажен вид, да се пилят с мека пила и след отстраняване на неравностите да се лакират с безцветен лак.

– Хоризонталните ивици по нокътя са резултат от спирането на неговия растеж, например по време на тежко заболяване, грип с висока температура или са провокирани от емоционален стрес или непоносимост към някои лекарства. След премахване на причината ноктите ще оздравеят.

– Белите точки са въздушни джобове, които се образуват след незначителна травми на нокътя, както и при недостиг на витамини.

– Бледите, плоските или изпъкналите нокти са признаци на малокръвие: анемия, недостиг на желязо и витамин В1. Те могат да са провокирани и от недостиг на хемоглобин в резултат на скрито кръвотечение или недостиг на желязо (дневната норма за него е 15 мг), което се съдържа в голямо количество в яйцата, месото, черния дроб и ябълките. Необходимо е веднага да се направи преглед при специалист, който ще изясни причината за ниския хемоглобин и ще вземе нужните мерки.

– Тънките и чупливи нокти са следствие от продължителна работа с вода, разтворители, агресивни химични течности, травмиране на ноктите или проблем със щитовидната жлеза. Работете с ръкавици и използвайте защитни кремове. Приемайте витамини от групата В, които заздравяват ноктите.

– Изпъкналите нокти са резултат от хронични възпалителни процеси или инфекциозни заболявания на белите дробове, сърцето, черния дроб и т.н.

– Дебелите деформирани нокти със сив или жълтеникав цвят са белег за наличието на гъбична инфекция или псориазис, при които по повърхността на нокътя се забелязват много вдлъбнатини, като че ли някой е забучвал карфици в нокътя. Потърсете дерматолог, който ще ви назначи правилното лечение.

– Изгризаните нокти са свидетелство за хронично психично или емоционално напрежение. В такъв случай потърсете психолог, който ще ви помогне да се разделите с комплексите си, неконтролируемите желания и… изгризаните нокти.

– Черният нокът на единия от пръстите най-често е резултат от кръвоизлив при удар или прищипване. Почерняване на големия нокът на пръста на крака се наблюдава понякога и при често ползване на лошо избран размер обувки.

След удара поставете пръста под струя ледена вода. Ако под нокътя се отделя кръв, постарайте са да я спрете, защото тя може да се наслои върху него. Ако нокътят се е повдигнал, потърсете намесата на хирург.

И внимавайте с обувките и маратонките и маратонките – те не трябва да ви стискат. /Actualno.com