Да отгледаш октопод

Събитието на седмицата безспорно е операцията „Октопод“, при която бe задържана група по обвинение в рекет и др. Кой ще гледа делото срещу „лоялния гражданин“ Алексей Петров и „частното му МВР“ пита Антоанета Пунчева в коментар за Deutsche Welle.

Да отгледаш октопод е много лесно. Да го хвърлиш на грила – не толкова. Виждали ли сте какво правят рибарите с този улов – удрят го 40 пъти в земята, или направо го пускат в пералнята. Животното е упорито, не омеква лесно. За това ме подсети едноименната операция на 10 февруари, при която бившият служител на ДАНС Алексей Петров бе задържан като ръководител на „организирана престъпна група, която чрез използване сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги“. Обвиненията срещу групата съставят близо две-трети от Наказателния кодекс – рекет, пране на пари, проституция, наркотици. Според МВР Алексей Петров, известен с прякора „Трактора“, е свързан и с престъпната група „Наглите“, занимаваща се с отвличания. Американският посланик Джеймс Уорлик приветства арестите, извършени от българските власти при операция „Октопод“. „Сега българската прокуратура и съдът имат възможност да допринесат съществено за сигурността и безопасността на хората в България“, допълва Уорлик.

Нападението е най-добрата защита

Членове на правителството правят директни сравнения с Ал Капоне и задържането му за данъчни престъпления, а не за „зулумите“, с които остана завинаги в историята на престъпността. В. „Сега“ припомня, че Алексей Петров междувременно е декларирал, че се страхува за живота си. Сигналът бил проверен, но „няма основания да има опасения за живота му и за семейството му“, казва лидерът на ДСБ и председател на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. „Той имаше вид на човек, който иска да обвинява“, подчертава Костов. Според него, а и според българските медии, Алексей Петров е знаел за предстоящото си задържане. Софийската градска прокуратура поиска постоянен арест за Алексей Петров и още шестима от задържаните.

И нека държавата да победи

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, следствията са поне три: „Първо, негативни последици едва ли можем да очакваме в международен план. Петров е силно неприеман в западните служби, които рязко са изразявали резервите си към него. Второ, в рамките на седмица-две ще има ограничаване на активността на криминалния контингент, както се случи след „Наглите“. Трето, случаят има и своята политическа проекция. Той ще има сериозен ефект върху БСП. Защо бившият премиер толкова държеше на Петров, можем само да предполагаме. В случай на провал на обвиненията, едва ли ще има конфликт между Борисов и Цветанов. Но има огромен риск и заплаха пред правителството. Какво ще става? С прогноза никой не се ангажира. Според анализаторите-оптимисти това е „звездният миг за органите на реда“, а и възможност за съдебната система да промени негативното мнение за България, в страната и навън. Според скептиците Петров ще бъде освободен след три седмици и ще отвърне на удара. Заговори се дори за предсрочни избори.

Невинните с мръсни ръце

„Ако проследите кой го е правил доцент, ще стигнете до „Дондуков“ 1. Ако проследите кой го е правил съветник на председателя на ДАНС, ще стигнете до „Дондуков“ 2, сегашните му обитатели, предишните му обитатели… „, коментира Татяна Дончева от левицата. В България днес всички изглеждат едва ли не изненадани, че каратистът е работил с четири правителства, че е бивш служител в ДАНС, доцент, преподавател по корпоративна сигурност в УНСС. „Той е склонен да отстоява „справедливи каузи, хармонизиращи с неговата ценностна система“. Това е записано в психологическо изследване от 1990 година на бившия служител на МВР, Алексей Петров. Извадките от личното му кадрово дело, което се съхранява в Комисията по досиетата, бяха представени по бТВ.

Кутията на Пандора е отворена

„До вчера Алексей Петров беше като героя от „Хари Потър“ – „Този, Чието Име Не Трябва Да Се Произнася“, пише журналистът Иван Бедров в текст, озаглавен „Хайде всички на трактора“. И допълва, че „най-отвратително от всичко е мълчанието“.  „Безспорно виждам страх и сред политици, и сред журналисти да говорят за Алексей Петров. Това е най-тежкият сблъсък за последните 20 години“, коментира и Тихомир Безлов. Още по-обезкуражаващ е слухът, че никой съд няма да иска да гледа това дело. Според политолога Андрей Райчев кутията на престъпността вече е отворена и няма връщане назад. Спреш ли, даваш много лош сигнал на обществото. И така, от кутията (на Пандора) излетяха всички болести на българското общество, а лекарите засега не дават обещания. Да си спомним все пак, че на дъното й лежеше Надеждата./DarikNews/