Да не бъркаме действието на българския премиер с бездействието на гръцките власти

Грижата за добросъседските ни отношения с Гърция не трябва да отменя необходимостта да защитаваме националния интерес. Това каза в предаването „Събота 150″ на БНР зам.-министърът на външните работи Константин Димитров. Той посочи, че чрез тези протести, гръцките фермери са нарушили договора на ЕС за свободно придвижване на хора и стоки.

Посещението на премиера Бойко Борисов при гръцките фермери не би трябвало да нанесе щети, категоричен бе зам. външният министър. Той добави, че е необяснима появата на каквито и да било коментари в тази посока. „Не трябва да се бърка действието на българския премиер и бездействието на гръцките власти“, подчерта Константин Димитров.

Първите действия на ЕК са факт, припомни Димитров. Комисията е започнала своите проучвания, влязла е в контакт с гръцката страна и е поискала обяснения. Процедурата по линия на ЕК не е прекратена, а тя развива своя съвсем логичен закономерен ход, коментира той.

Възможно е проблемът да стигне до европейския съд в Люксембург, защото загубите са факт, изказа мнение зам.-министърът на външните работи.

Реакцията на ЕС по отношение на Хаити беше адекватна и бърза, смята Константин Димитров. Той допълни, че ЕС не е казал последната си дума за обхвата на своята ангажираност, това ще става в ход в зависимост от развитието на трагедията. ООН ще има върховната координираща роля, но САЩ ще бъдат, разбира се, един от водещите фактори. Двата глобални играча – САЩ и ЕС, ще действат заедно, изтъкна още той. Изграждането на ново Хаити трябва да бъде една голяма цел, за да докаже международната общност, че може да гради, а не само да действа като „бърза помощ“./КРОСС/