Данъчните закони и бързото приемане на бюджета за 2010 г. обсъдиха президентът, председателят на парламента и премиерът

pari2-1 (2)Данъчните закони и необходимостта бързо да се подпишат указите за тях, за да се търси ускоряване на законодателния процес и бързото приемаме на бюджета за 2010 г. обсъдиха на среща президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов. Срещата беше по инициатива на председателя на парламента. По-късно по нейно предложение към разговора се присъедини и премиерът Бойко Борисов, за да се запознае лично с мотивите на държавния глава по данъчните закони.

Срещата има важен сигнал за България – че институциите работят в синхрон и в необходимото разбирателство, заяви министър-председателят. Пред Европа това е изключително важно – за доверието в една държава, а има ли доверие, това означава и еврофондове, и придобивки, които касаят хората, посочи той. „Различия е хубаво да има, защото сме различни институции. Посланията навън трябва да са такива, че в България има сериозни хора, които никога не биха поставили някакъв личен интерес над държавата, това и в момента се случва“, добави още премиерът.

Председателят на парламента Цецка Цачева изрази удовлетворение от срещата и посочи, че тя дава възможност след подписването на указите за обнародване на пет данъчни закона утре в пленарната зала на Народното събрание да започне обсъждането на второ четене на държавния бюджет за 2010 г.

Това е важно, за да може преди определеното по закон време – края на декември, да имаме влязъл в сила най-важния закон – за държавния бюджет, посочи председателят на Народното събрание. Тя също изрази удовлетворение, че днес, когато влиза в сила Лисабонският договор, институциите  в България са заедно пред българското общество, за да докажат волята си да работят за решаване на държавните интереси.

Президентът Георги Първанов заяви, че е информирал за своите съмнения и резерви, засягащи някои от законите като този за данъците върху доходите на физическите лица, където беше предвидено отпадане на данъчните облекчения за младите семейства. Президентът посочи, че е поискал достатъчно сериозни гаранции, че това няма да се случи, защото по думите му не би трябвало младите семейства и социално слабите да бъдат онези, които ще плащат усилията ни за изход от кризата. На срещата на държавния глава беше предоставен докладът на комисията по бюджет и финанси, където е залегнала постановката за връщане на данъчните облекчения.

Президентът е поставил и въпроса за въвеждането на ДДС върху процесуалната защита – въпрос,  който се обсъжда в публичното пространство и срещу което се обявиха от Висшия адвокатски съвет. Това не е защита на адвокатите, става дума за необходимостта да се дадат по-облекчени условия за гражданите, които ще ползват такава правна помощ, коментира президентът Първанов. Държавният глава каза, че е информирал за намерението си да подпише указа за закона за ДДС, за да не спъва законодателния процес, но заяви, че ще се обърне с искане към Конституционния съд, който да се произнесе по въпроса, чийто отговор чакат много адвокати и много хора, които ползват правна помощ.

На срещата днес президентът Първанов е поставил и въпроси, които засягат правата на хората с увреждания. Става дума за промените в закона за интеграция на хората с увреждания и правилника за изпълнението му и за закона за социалното подпомагане. В тях се предвижда отпадането на интеграционната добавка, която да се замени със социална помощ, което според Георги Първанов би било връщане назад, както и въвеждането на подоходен критерий. Президентът посочи, че не смята за справедливо хората с увреждания да бъдат оценявани от гледна точка на техните доходи, а да бъдат интегрирани и подпомагани според степента на увреждане.

Поставих тези въпроси сега, защото е много важно да не изпаднем в подобна ситуация, когато законите са приети и изборът е или вето, или някакво друго сложно законодателно решение, за да се има предвид, както от Министерския съвет, който ще обсъжда този въпрос, така и от Народното събрание, посочи президентът.

В отговор на въпрос Георги Първанов заяви, че няма да налага вето на закона за държавния бюджет за 2010 г. Има правителство, което се ползва с голяма парламентарна подкрепа и с подкрепата на избирателите, правителството формира бюджетната философия, посочи той. Президентът допълни, че може да има различно мнение и публично да го отстоява, в разговорите да формулира една или друга идея, но не би наложил вето, още повече в условия на криза.

Президентът, председателят на парламента и премиерът са обсъдили също идеята за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност в средата на януари 2010 г. по проблемите на реформата в съдебната власт.

Участниците в разговора са коментирали също темата за трансплантациите, като са се обединили около идеята да се направи с общи усилия – на институциите, на лекарското съсловие и на медиите, кампания за важността на донорството, посочи Георги Първанов. Той отбеляза декларираното преди време свое съгласие за донорство, както и за спора с тогавашния парламент, който наложи след негово вето форма на декларирано съгласие за донорство. Премиерът Борисов също посочи важността на донорството и добави, че с всеки дарен орган се спасява човешки живот.

След срещата бе съобщено, че посланикът ни в САЩ е подал оставка, както по-рано направи и посланикът в Турция. Президентът Първанов заяви, че вероятно днес или утре ще бъде подготвен указ за освобождаването им. Той допълни, че по-важното е да се мисли за това кой ще поеме двата поста, защото става дума за държави, в които имаме стратегически интереси.

За двамата посланици смятам, че след като президентът издаде указ, би трябвало повече Народното събрание да не се занимава с този казус, каза премиерът Бойко Борисов.