ДАНС одобрява всеки работник и машина на Ново село

Всяка фирма, човек или превозно средство, които ще подпишат договори и ще участват в реализирането на обекта на тренировъчния полигон Ново село, трябва да бъдат одобрени от Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/, съобщи Дитер Шулц от немската фирма „Билфингер Бергер“ на среща с фирми от региона в Областна администрация Сливен. Фирмата е основен изпълнител на проекта за военното съоръжение за съвместно ползване по договор за строителство и проектиране.

Шулц посочи като изискване на американската армия перфектното оборудване, железни мерки за безопасност на труда и пълна забрана за употреба на алкохол по време на работа. Освен това фирмите ще трябва да регистрират човешкия си ресурс и да спазват строго пропусквателния режим в базата. Там няма да бъдат допускани и строителни материали без посочен набор от документи, включително сертификат за качество. Неспазването на тези правила ще води до незабавно напускане на обекта.

„Билфингер Бергер“ имала специално звено, което ще следи за спазване на изискванията на американската армия при изграждането на обектите. Според немците в моментите на най-пиков строеж на Ново село ще има 1000 души работници.

Изграждането започна през лятото и най-вероятно ще се поиска удължаване на пусковия срок, защото има забавяне. Около 2 километра е дължината на обекта, който включва казарми, столова, църква, щабове, комуникационнен център, пречиствателна станция, хеликоптерна площадка, комбинирана сграда за пожарна и полицейска техника.

Фирмите, които ще бъдат одобрени като подизпълнители ще изпълняват изкопни работи, зидария, външни изолации, метални конструкции и т.н.

Сред поканените на днешната среща по инициатива на областния управител Марин Кавръков бяха представители на българските строителни фирми от региона и фирми, които се занимават с търговия със строителни материали с цел осъществяване на преки контакти и договаряне./DarikNews/