Дамите залагат на мъжки костюми

Днес малко жени минават без тази дреха. Елегантна, практична и комфортна, тя е уместна навсякъде.

Дамският костюм с панталон, който излезе на мода в началото на ХХ век, изглеждаше дори по-шокиращ от носенето просто на панталон. Той бе осъждан чак до 70-те години на миналия век. За негов автор се смята Ив Сен-Лоран – именно той го превърна в задължителен елемент от висшата мода.

Деловият дамски костюм с панталон се носи с мъжки ризи, яки, жилетки, вратовръзки и всякакви аксесоари в стил унисекс. Подходящи за него са всякакви обувки. Вечерният костюм предполага под него да няма никакви други дрехи. Може да се съчетае с лека, въздушна женствена блуза.
Костюмите се шият от най-разнообразни тъкани. Класическият вариант е от вълна. Сега във вълната се добавя копринена нишка, за да може материята да не се набръчква и да се износва по-трудно. Туидът е добър за топли костюми. От серж (памучен плат за хастар) се шият модерните “мачкани” костюми.
Смокингите станаха част от дамския гардероб благодарение на принцеса Даяна. В средата на 90-те тя се появи на благотворителен обяд в смокинг на Ив Сен-Лоран./БЛИЦ