Дали всичко, което е полезно, не е вкусно?

Умерената консумация на сушени плодове няма да вдигне ни захарта в кръвта, ни килограмите

Какви фрукти заменят дори медикаменти
Има един мит, според който всичко, дето е полезно, не е вкусно. Но сушените плодове го опровергават Защото те могат да заменят някои лекарства.

Битува мнението, че само пресните плодове са най-полезни. Но докато ги извозят от градината до магазина, а след това поне седмица престоят в хладилника, ценните им хранителни качества намаляват няколко пъти. Но тези полезни качества могат да се запазят и дори да се увеличат чрез сушене. Защото подобна обработка превръща плодовете във витаминни бомбички.

Информация в аванс
• Трябва да знаете някои неща: при производството на истински сушени плодове не се използва захар.

И не бива да се боите от консумирането им – ядете ли ги в умерени количества (100 г дневно), няма да се вдигне нито нивото на захарта в кръвта, нито ще трупнете излишни килограми.
• Освен витамини сушените плодове съдържат калций (за зъбите и костите), желязо (за кръвта), магнезий (за мускулите и нервите), целулоза и пектин (за червата).
Фурми вместо аспирин
• Сушените ябълки съдържат почти всички необходими витамини: А,
РР, С, В,, а също пектин. Тези фрукти са много полезни за онези, които имат проблеми с храносмилането.
• Фурмите са шампиони по калоричност и количество на съдържащите се витамини – особено много витамин В5, който повишава работоспособността и вниманието. В тези плодове също така е открито вещество, което по състав прилича на аспирина.
• Сушените сини сливи са богати на баластни вещества и витамини от група В. Така обработените плодове подобряват въглехидратната обмяна, повишават устойчивостта на организма към стресове. Сушените сливи са полезни при болести на червата, бъбреците, сърцето. Страдате ли от запек, накиснете във вода 100 г сушенисливи и ги изяжте вечер преди лягане.
• Сушените круши спомагат за изхвърлянето на токсините от организма.
• Смокините са нужни на щитовидната жлеза. В народната медицина тези сушени плодове се използват за лечение на кашлица: 5 плодче-та залейте с 1 чаена чаша горещо прясно мляко, размачкайте ги и вземайте по половин чаена чаша 4 пъти дневно.
• Сушените кайсии са нужни за сърцето и тънката талия – те помогат да се изгорят излишните мазнини. А ако усещате, че сте останали без сили, предлагаме ви да опитате следната рецепта. Вземете по 200 г сушени смокини, сини сливи и кайсии, нарежете ги на дребно, добавете 25 г орехови ядки и всяка сутрин вземайте по 1 супена лъжица от тази вкусна смес.
• Стафидите са особено ценени от кардиолозите, защото сушените гроздови зрънца са богати на калии – толкова полезен за сърцето. Невролозите пък препоръчват стафиди на нервно възбудимите хора, тъй като тези сладки плодчета съдържат магнезий. Дори ортопедите съветват да ядем сушено грозде, защото е богато на химическия елемент бор, който пречи при развитието на остеопороза. Стафидите също така съдържат манган, необходим за щитовидната жлеза.

Избирай най-доброто
• Не купувайте плодове, ако са много пресушени или имат лек вкус на вино – това доказва, че когато са били пресни, тези фрукти са лошо обработени.
• Черните точици по сушените плодове издават замърсяване с личинки на насекоми.

Lekar.bg