Дават пуйка и тостер вместо 13-а заплата

conko conevПари няма, действайте. Липсата на средства за 13-а заплата принуди кметове и частни фирми да раздават алтернативни премии. Масово в общините няма да има бонуси за администрацията. Частниците обаче са намерили начин да наградят служителите си, установи проверка на „Стандарт“.
Пуйки, тостери и СПА процедури отсрамват началниците, които нямат пари за бонуси кеш. В Монтана служителите на фирма „Гала-М“ ще получат бонус във вид на пуйка, пиле и дори посещение в салон за красота. Компанията за преработка на месо е собственост на съпругата на монтанския избраник от ГЕРБ Димитър Аврамов.
„Тази година непременно ще зарадваме работниците с познатите бонуси“, поясни управителката Илона Аврамова. Месни деликатеси и пилешко ще заместят бонусите и за служителите на старозагорската фирма „Евровърхът“.
С тостери и канцеларски материали пък ще се облажат за празниците служителите на фирми в Каварна. По думите на кмета Цонко Цонев обаче чиновниците за пръв път няма да имат 13-а заплата. „Кризата ограничи възможностите ни, няма как да има премии“, обясни Цонев.
Без бонуси ще остане и администрацията в Търговище. Кризата не позволява на общината да осигури финанси за премии. За празничния купон чиновниците дори ще платят кувертите си с лични средства. Коледен концерт на открито вместо премии пък ще има във Варна. За чиновниците не е предвидена 13-а заплата, но общината ще отдели 30 бона за празника на пл. „Независимост“.
Тежко е финансовото положение във Велико Търново, където никой няма да получи 13-а заплата. От общината коментираха, че вероятно ще се наложи да се тегли кредит, за да се намерят средства и за декемврийските заплати. По-добре финансово е община Пловдив, където чиновниците ще получат по 200 лв. добавки върху заплатите си. Парите ще бъдат отделени от направените икономии в администрацията. Повечето учители в Русе също ще получат премии и пари за работно облекло. Бонусите обаче ще се дават според свършената работа. В Благоевград и Банско ще има не само 13-а заплата, но и банкет, платен от общината. Отделно са предвидени и специални премии. „Който иска да прави икономии – да прави, ние имаме възможността да поощрим нашите служители и ще го направим. Няма как да не уважим труда им през цялата година. Хората си вършат професионално работата и напълно са си заслужили 13-ата заплата“, заяви управникът на Банско Александър Краваров.
Eкип на „Стандарт“

в-к Стандарт