Г. Иванов: С падането на визите се рушат и бариерите в съзнанието ни

С падането на визите се рушат символично и бариерите в съзнанието ни, каза македонският президент Георге Иванов на церемонията по повод влизането в сила на безвизовия режим за ЕС за македонските граждани на ГКПП „Гюешево“, съобщи репортер на БГНЕС.

Малко преди 10 часа днес в студения зимен ден на -11 градуса, бариерата на граничен пункт Гюешево между България и Македония беше символично вдигната пред македонския президент Георге Иванов. С него беше и българският президент Георги Първанов, който любезно посрещна македонския си колега. Радвам се, че можем да ви посрещнем в този празничен ден на българска територия по повод отпадането на визовите ограничения и че сме първите, които ви честитим, обърна се президентът Първанов към своя македонски колега. Той припомни на присъствуващите, че точно преди 10 години визите паднаха и за България. Най – радостно е, каза президентът Първанов, че от днес нататък бизнесмените и спортистите, дейците на културата, младите хора и гражданите на двете страни, ще преминават безпроблемно границата и ще общуват помежду си. Той изрази увереност, че така ще се създаде и едно по-мощно икономическо сътрудничество, че ще имаме по-активни културни и контакти и те ще бъдат само част от стъпките, които двете държави ще извървят. „Сигурен съм, че президентските институции на двете страни ще бъдат онзи необходим катализатор помежду ни, за да можем оттук-нататък да градим истински европейски тип отношения“, добави Първанов.
В отговор македонският президент заяви: „Да се надяваме, че сега с визовата либерализация за региона започва един по-различен период, в който гражданите на двете държави ще имат много общи неща, ще си разменят идеи, бизнес контакти и нови приятелства.“ Според Георге Иванов това е позитивен сигнал и дава позитивна енергия не само за нас, но и за другите държави, които имат проблеми, наследени от миналото. Георге Иванов също изрази увереност, че това е правилният път в междудържавните отношения – да се отварят границите, да се създава свободно пространство и да се живее по европейски. Президентът на Македония Георге Иванов гордо показа синия си паспорт, който дава възможност не само на него, но и на всички македонци да се почустват част от европейската семейство преди членството на страната му в ЕС. Първата македонска гражданка, която пресече граничния пункт беше служителката в пощата в Скопие Цветанка Николовска. Тя пътува за Болония, но за първи път преминава през българска територия. Николовска каза, че е особено радостна за това, че е за първи път България. /БГНЕС