Г. Димитров: България подкрепя Сърбия за ЕС, но няма да променя позицията си за Косово

България ще подкрепи присъединяването на Сърбия към Европейския съюз /ЕС/, но е малко вероятно властите в София да преразгледат решението си за признаване на независимостта на Косово. Това казва българският посланик в Белград Георги Димитров.

„Членството в ЕС означава освен всичко друго страната да бъде стабилна и да се развива. Точно от такава Сърбия има нужда България. И по тази причина ние ще подкрепим всяко усилие от страна на Сърбия да се доближи до ЕС“, казва Георги Димитров пред Дойче веле. Българският дипломат подчертава, че членството в ЕС изисква извършването на дълбоки политически, икономически и обществени реформи и че този процес изисква продължително време. „Всяка една държава си има своята специфика. Пътят до членството изисква време. От подаването на молба за членство до присъединяване на България към ЕС минаха 12 години и според мен средният период за членство не е по-малък от 10 години“, казва още Димитров. Според българския посланик в Белград въпросът за Косово трябва да се отдели от членството на Сърбия в ЕС. Димитров смята, че членството на страната не трябва да се бави заради Косово. На въпрос дали страната ни ще промени позицията си по отношение на независимостта на Косово след решението на Международния съд в Хага относно легитимността на отделянето на бившата сръбска провинция, българският дипломат отговаря, че е много трудно да се промени съществуващата позиция. „Позицията на България ще зависи от решението на съда, но от досегашната практика решението ще бъде така формулирано, че ще даде възможност за различни интерпретации. Такава е досегашната практика на съда в подобни случаи“, казва още Георги Димитров. „В същото време трябва да бъде ясно и да се разбере, че е много трудно да се стигне до промяна в позицията на която и да е държава по отношение на независимостта на Косово“, казва още Георги Димитров.
БГНЕС припомня, че Косово обяви независимост на 17 февруари 2008 година. До днес 63 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция, която е населена предимно с етнически албанци. Преди обявяването на независимостта в страната бяха разположени сили на НАТО и ООН. /БГНЕС